Alcala La Real en La Fortaleza de la Mota

Hoe vaak ben ik er niet voorbij gereden op een tocht van Granada naar Cordoba: ´La Fortaleza de la Mota´ in Alcala la Real, een majesteus fort dat hoog vanaf een berg over de olijfvelden uitkijkt. Het sprookjesachtige beeld intrigeert me al jaren. Hoog tijd voor een bezoek dus.

2

Alcala is het Moorse woord voor fort en het zijn dan ook de Moren die in 713 de berg veroveren en er als eerste een enorme moskee bouwen. De stad die rond de moskee ontstaat, heet in die tijd Qul´at en is het bezit van de Banu Said familie. De roemruchte burcht neemt een bijzondere plaats in als het gaat om de bescherming van het Alhambra in Granada en is vanaf dat moment een gewild strategisch punt waar flink om wordt gestreden. Eeuwenlang ligt Alcalá la Real in het grensgebied van het Arabische en Christelijke Spanje, het deel van Andalusië dat overheerst werd door de Arabieren en dat deel wat op hen heroverd was

Anderhalve eeuw voor de val van het Moorse rijk veroveren de Spanjaarden het gebied en geeft Koning Alfonso XI zijn koningklijke titel ( Real) aan de begeerde verdedigingsburcht die vanaf dan Alcala la Real heet. De moskee wordt verwoest en bovenop de resten wordt de ´Iglesia Mayor Abacial ´gebouwd.

6 20160324_144400

Je kunt het enorme complex bezoeken. De toren en stadsmuren zijn in tact en de kerk is gerestaureerd. Door middel van informatieve audiophones en schitterende videopresentaties in de kerk laat men de historie herleven en krijg je een uitstekende indruk van het turbulente leven in die tijd. Je kunt met een gids via de onderaardse gangen, die de Spanjaarden gebruikten om het fort te veroveren, de burcht bereiken.

Alcala la Real krijgt niet de roem dat het verdiend. Er is weinig over bekend en in gidsen over Andalusië wordt er, onterecht, geen aandacht aan besteedt. Toch is het één van de best bewaarde verdedigingswerken van Andalusië. De inwoners van Alcala noemen hun woonplaats ´de verborgen stad´, maar misschien hadden ze het beter ´de vergeten stad´ kunnen noemen. ´La Fortaleza de la Mota´ steekt met zijn ruim 1000 meter hoogte flink uit en is al vanaf ver te zien.

20160324_150225          3

Het is een indrukwekkende oppervlakte van historische waarde dat bijzonder goed onderhouden en gerestaureerd is. Alcala La Real valt natuurlijk niet onder de imposante koningssteden maar ook niet onder de pittoreske witte dorpjes. De stad maakt deel uit van een aantal middelgrote Andalusische historische steden zoals de zusjes Antequera, Estepa, Loja en Lucena.

Trek voor een bezoek rustig een dag uit want behalve het fort op de berg biedt de lager gelegen stad diverse monumenten en musea die de moeite waard zijn. Uiteraard maak je je ´experiencia´af met een goed maal waarbij de smakelijke olijfolie uit de streek niet mag ontbreken.

4         5

 

Openingstijden:

Winter (15 okt – 31 mar): 10.00 – 17.30 h.

Zomer (1 apr – 14 okt):  10.30 – 19.30 h.

Prijs : 6.00 €

Voor meer informatie: http://www.tuhistoria.org

1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s