D.O Ribeiro

Achter Rias Baixas, het binnenland in, ligt de Spaanse wijnstreek Ribeiro. Deze wijnstreek bestaat uit 2.500 hectare met wijngaarden en is sinds 1932 een DO-wijnregio. De bodem van Ribeiro bestaat uit graniet, zandsteen en leem. 85% van de wijnen uit Ribeiro zijn witte wijnen. De witte wijnen die hier worden gemaakt zijn eveneens fris. In de Ribeiro worden ook rode wijnen gemaakt die vaak goed fruitig zijn en worden vooral gemaakt van de treixaduradruif.

De wijngaarden liggen in de valleien van de Miño, de Avia en de Arnoya. Ze zijn in terrasvorm aangelegd, op zanderige, alluviale bodems op een ondergrond van graniet, die kenmerkend is voor dit deel van Spanje. Ribeiro ligt  landinwaarts, wat verder van de Atlantische Oceaan en heeft een gematigd klimaat. De Miño brengt winden mee uit Portugal waardoor de vochtigheidsgraad hier redelijk hoog is en het iets koeler is dan in de naburige D.O. In de zomer stijgt de temperatuur tot 36°C, in de winter kan het -4°C vriezen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 15°C en gemiddeld valt er 800 tot 1000 mm regen en de zon schijnt 1800 uur per jaar. 

De belangrijkste druif is ongetwijfeld de witte treixadura. Onder invloed van Vinitocola de Ribeiro (zie de costeirawijnen) is de regio uit het dal van de massaproductie gekropen en maakt men nu mooie wijnen van deze druif, dikwijls gemengd met andere Galicische druiven, zoals albariño, loureira, torrontés en ook de godello uit Bierzo.