D.O Rias Baixas

De Albariño is niet zomaar een witte wijn. Het is dé Spaanse witte wijn van het moment. De Rioja onder de witte wijnen. Op feestjes maak je echt een goede beurt als je hem in huis hebt.
Er wordt gezegd dat Duitse monniken op hun tocht naar Santiago de Compostela de druif in Galicië hebben geïntroduceerd. De Gallego´s vinden dat onzin. De Albariño komt 100% uit Galicië, de druif groeit nergens anders op de wereld en dat zal altijd zo blijven. (Behalve dan in Portugal waar ze de Alvarinho hebben, maar dat is niet het zelfde).

De Albariño-druif groeit aan de Atlantische kust in het zuiden van Galicië, op grond die uit graniet en klei bestaat. Het enigzins vochtige klimaat is voor de druif met zijn redelijk dikke schil geen probleem. De druif groeit langs een soort pergola´s zodat het bladerdak beschermt tegen te felle zon.

De wijngaarden van O Salnés

De grootste concentratie Albariño wijngaarden vind je in de vallei van O Salnés in de provincie Pontevedra. Het micro-klimaat, de Atlantische bries en de oevers van de Rias zorgen voor ideale en unieke teeltomstandigheden. In dit gebied vind je ook de meeste Albariño-bodega´s.