D.O Ribera del Arlanza

D.O. Arlanza bestaat eigenlijk nog maar officieel sinds 2008. Gelegen in de provincies Burgos en Palencia in de regio Castilla y León ontleend de D.O. zijn naam aan de rivier Arlanza die door het gebied stroomt. In deze D.O. worden o.a. gewerkt met druivensoorten als Albillo, Viura (Macabeo), Tinta del País (tempranillo), Garnacha, Mencía, Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. Hete lange zomers, koude winters en grote contrasten tussen dag- en nachttemperaturen kenmerken verder dit gebied.

De DOP Arlanza ligt tussen la Sierra de Covarrubias en los Páramos del Cerrato. Door het gebied stroomt de rivier de Arlanza. De streek wordt ontsloten door de A-1 (Madrid – Irún). Toeristische trekpleister is de historische stad Lerma. Wijnbouw in deze streek gaat terug in de 7de eeuw toen hier kloosterorden gevestigd waren.

Eind 1800 verwoestte ook hier de phylloxera de wijngaarden, maar in 1920 was de wijnbouw weer hersteld. Om de erkenning te krijgen van Denominación de Origen, werd de regio eerst in 1998 Vino de la Tierra en na intensieve kwaliteitsverbeteringen in 2008 D.O.

Arlanza Bodegas die ik je kan aanbevelen om te bezoeken:

Bodegas Arlanza in Villalmanzo

Bodegas La Colegiada in Lerma