D.O Toro

Toro ligt op zo’n 40 kilometer van de Portugese grens in Castilla y León langs de Duero rivier. Het is een zeer oude wijnregio in de provincia Zamora die pas sinds enkele jaren weer volop in de belangstelling staat. Dankzij de Tinta de Toro die hier een dikke schil heeft en krachtige, fruitige rode wijnen geeft.

Er wordt al ten minste 800 jaar wijn gemaakt in Toro. Toch heeft de regio pas in 1987 haar Denominación de Orígen (DO) classificatie gekregen. Sindsdien kruipt Toro langzaam maar zeker uit de schaduw van de populaire broer Ribera del Duero. De enkele tientallen Bodega’s uit Toro hebben aangetoond dat hun krachtige, stoere rode wijnen uitstekend jaren kunnen rijpen zonder hun fruitigheid te verliezen.

De rode Toro wordt vooral gemaakt van de Tinta de Toro, de lokale, eeuwenoude variant van de Tempranillo. Hij groeit in Toro in een zeer continentaal klimaat met hete zomerdagen, koele zomernachten en korte, koude winters. De druif heeft in de loop der eeuwen een dikke schil ontwikkeld om zich tegen dit klimaat te wapenen. Het maakt de wijn alleen maar krachtiger en intenser. Om Toro DO op het etiket te mogen voeren moet de rode wijn ten minste 75% Tinta de Toro bevatten. Toro doet zeker niet onder voor een Ribera de Duero en is iets voordeliger in prijs.

Toro Bodegas die ik je kan aanraden om te bezoeken:

Bodega Valvoreta in Sanzoles

Bezoeken aan onderaardse wijnkelders in Toro via Terranostrum

Bodega Valbusenda in Toro

Bodega La viña del Abuelo in Toro