D.O Rueda

Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met een bijzondere en karakteristieke ‘eigen’ druif: Verdejo. De populariteit van deze druif stelt alle andere in de schaduw.

De verdejodruif, die alleen in Rueda zo weet te schitteren, speelt hier een steeds prominentere rol. De populariteit van de wijnen komt grotendeels door deze lokale druif, met zijn aromatische kracht en goede zuren. De verdejo levert wijnen op met een krachtige geur, een vleugje groene peper, een intense en droge smaak, fris en met een bite. Dat is karakteristiek voor Verdejo. Het is een druivenras dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt. Inmiddels wordt deze druif al meer dan 1000 jaar in Spanje aangeplant. Verdejo is zacht van smaak en heeft een uitgesproken aroma van appel, peer en soms venkel.

In Rueda heerst een continentaal klimaat. Dit betekent in dit geval hete zomers en koude winters. De druivenstokken staan op een hoogte van 700 meter aangeplant. In de winter kan de temperatuur tot ver onder het vriespunt dalen en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden. Door de hoogte zijn de nachten gelukkig een stuk koeler. Hierdoor ontwikkelen de druiven veel aroma’s en verliezen ze hun zuurgraad niet snel. Ideaal dus voor het produceren van die frisse witte wijnen. En die vind ik bijzonder lekker.

Rueda Bodegas die ik je kan aanraden om te bezoeken:

Bodega Protos in La Rueda

Bodega Mocen in Rueda

Bodega Felix Sanz in Rueda

Bodega El Hilo de Ariadna in Rueda   (lees ook de blog)

Bodega Menade, eco. ( lees ook de blog)