D.O Ribera del Duero

In het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer ten noorden van Madrid, ligt de wijnstreek Ribera del Duero. Het wijnbouwgebied Ribera del Duero beslaat ongeveer 20.000 hectare aan grond. In dit gebied vind je exclusieve rode wijnen die het qua kwaliteit kunnen opnemen tegen de beste rioja’s. De naam van de regio zegt het eigenlijk al, ‘oever van de Duero’. Dit wijngebied wordt namelijk in tweeën gedeeld door de Duero rivier. Hier komt ook veel van het water vandaan dat gebruikt wordt om de druivenranken te irrigeren.

Ribera del Duero ligt helemaal in het binnenland van Spanje tussen twee gebergtes in. De gaarden liggen op ongeveer 750 meter boven de zeespiegel. Deze factoren zorgen voor een nogal extreem klimaat met koude winters en droge, hete zomers. Temperaturen lopen van -18˚in de winter tot wel 40˚ in de zomer. Het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is enorm. Hierdoor ontwikkelen de druiven complexe aroma’s en behouden ze hun zuurgraad.

Tempranillo is veruit de meest gebruikte druif in deze wijnregio. Met 95% van de aanplant is het de meest verbouwde druif in dit gebied. De tempranillo wordt hier ook wel tinto fino of tinto país genoemd. Tinto fino’s zijn dieprood van kleur, intens en aromatisch, met krachtige aroma’s van zwart  fruit vaak ook duidelijke houttonen. In deze wijnen proef je bijvoorbeeld kersen, truffel, bramen en zelfs mokka.

In Ribera del Duero vind je een van de bekendste wijnhuizen van Spanje: Vega Sicilia. Hier komt bijvoorbeeld deze zeer exclusieve Vega Sicilia Unico uit 2008 vandaan.

Bekende Ribera del Duero bodegas die je kunt bezoeken:

Bodega Protos in Peñafiel

Bodega Matarromera in Valbuena de Duero

Bodega Trotavinos in Valladolid

Bodega Prado Rey in Cumiel de Mercado

Bodega Abadia Retuerta in Sardon de Duero