D.O Cigales

In een landschap waar stevige Ribera del Duero en Toro de boventoon voeren is het misschien wonderlijk  dat Cigales vooral bekend is om zijn rosados. En goede ook, gemaakt van de tinto de país druif. Het stadje Cigales ligt tussen de twee grote plaatsen Valladolid en Burgos. De wijngaarden worden bevloied door de rivier Pisuerga en liggen op een hoogte van ongeveer 800 meter, grotendeels op grond van kalksteen.

Cigales heeft een landklimaat, met warme zomers en koude winters. In dit gebied onstaan vaak grote en bruuske temperatuursverschillen dus de wijnstokken moeten wel tegen een stootje kunnen. El consejo regulador bevindt zich in het plaatsje Cigales waar het op marktdagen een drukte van belang is.

Traditioneel werden de Cigalawijnen opgeslagen in half ondergrondse kelders maar in de jaren negentig arriveerden in dit gebied de eerste roestvrijstalen tanks en de Cigalawijn wordt dan ook grotendeels in deze tanks opgeslagen. Afgezien van fruitige rosados wordt er in Cigales ook prachtige rode wijnen gemaakt.

Bekende Cigala bodega´s die je kunt bezoeken:

Félix Salas in Corcos de Valle

Rodríguez Sanz in Cigales

Frutos Villar in Cigales

Consejo Regulador in Cigale

Lees ook het Blog over Cigales