Castilla y Leon

Oud Castille heet niet voor niets het land van de kastelen. Deze  voormalige grens tussen de Christen en de Moren is de smeltkroes waaruit in 1492 een verenigd Spanje is ontstaan.

Omstreeks het begin van de 15e eeuw was Castille een bedrijvige gemeenschap, worstelend met El Renacimiento ( de Renaissance).  De eerste universiteit onstond in Salamanca, het hof zetelde in Burgos, de handel en kunst bloeide en de rijkdommen stroomden binnen. In 1469 trouwde Isabella, erfgenaam van de troon van Castille, in de stad Valladolid met Ferdinand, erfgenaam van Aragon en ontstond het verenigd koningkrijk van Castille, Aragon en La Rioja.

In cultureel opzicht betekent dit dat Oud Castille in die tijd steeds rijker, academischer, geestelijker en koninklijker werd en dat de handel vanzelf meegroeide. De wijnindustrie beleefde een bloeitijd, aangezien klanten hoge prijzen voor mooie wijnen betaalden.

Tegenwoordig onderscheiden de Castiliaanse wijnen zich duidelijk van de wijnen uit de Rioja streek waar de exportmarkt en de Franse smaak zich nog duidelijk laten gelden. Castiliaanse wijnen worden gekenmerkt door kracht, fruitsmaak en een vleugje eikenhout. Net als elders in de wereld passen de wijnen van de streek uitstekend bij hun lokale keuken.

Spanje kent een controlesysteem voor herkomstgarantie dat een zekere kwaliteit waarborgt. Het heet Denominacion de Origen en wordt afgekort als D.O ,  elk met zijn eigen Consejo Regulador, een raad die toezicht houdt op elk aspect van de druiventeelt, oogsten en de wijnbereiding. Op het etiket van de wijn staat de naam van de wijnzone boven de woorden Denominación de Origen.