D.O Tierra de Cadiz

Cadiz is een geografische aanduiding voor de ‘ Vinos de la Tierra ‘ in Anadalusië. Vino de la Tierra ligt op de officiële waardeschaal iets onder de D.O.-kwaliteit. Maar net zoals in andere streken en landen ( denk aan bepaalde IGP-wijnen in Italië en Frankrijk ) worden ook in deze gebieden soms schitterende prdukten gemaakt – getuige de wijnen van Luis Pérez.

De meest voorkomende blauwe druiven zijn Syrah, Monastrell, Merlot, Tintilla de Rota, Petit Verdot, Cabernet Franc, Garnacha Tinta, Tempranillo en Cabernet Sauvignon.

Voor wit zijn dat Garrido, Palomino, Chardonnay, Moscatel, Macabeo, Pedro Ximénez, Mantia, Perruno en Sauvignon Blanc.

De bodem van de wijngaarden bestaan uit een voor die streek unieke mengeling van kalk, klei en mergel, met 30% kalksteen. De hoge ligging en de afstand tot de zee ( 13km ) creëren een micro-klimaat waar de wind zorgt voor de nodige afkoeling en verluchting van de wijngaard.

Op basis van de eigenschappen en kwaliteiten van de terroir, werden Syrah, Petit Verdot, Merlot, Tempranillo en Cabernet Sauvignon aangeplant. De ganse aanplant wordt beheerd onder één geïntegreerd systeem dat ecologie en een minimale ( maar weldoordachte ) menselijke tussenkomst vooropstelt. Dit met het oog op het maken van deze unieke kwaliteitswijnen ( Vino de Autor ).

Een van de bekendse bodegas is Bodegas Barbadillo in Sanlucar de Barrameda, waar heerlijke frisse witte wijnen geproduceerd worden.