Streek Alpujarras

De wijnstreek Alpujarras in de provincie Granada is sterk in opkomst. Het aantal wijnproducenten neemt toe, net als de kwaliteit van de wijnen. Er wordt op moderne wijze wijn gemaakt.  Inmiddels zijn er ruim 20 bodega`s met wijnen met het kwaliteitsstempel Denominacion Origen Protegida DOP Vinos De Calidad de Granada. Deze DOP VC is het voorstadium van een volledige D.O herkomstbenaming. Hier wordt hard aan gewerkt en deze wordt op afzienbare termijn verwacht.

De wijnen zijn veelal van kleine wijngaarden, waar veel nog op de traditionele manier wordt gedaan. De wijngaarden liggen niet zelden op uiterst steile hellingen. En alle dryuiven worden met de hand geplukt. Soms worden nog muilezels ingezet om de kisten met druiven te vervoeren.

Er komt steeds meer aandacht voor duurzaam geteelde gewassen. Hoewel de meeste wijnen op dit moment officieel nog niet allemaal biologisch genoemd mogen worden, worden ze over het algemeen zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen gemaakt. Door de hoogte en het briesje van zee krijgen schimmels maar weinig kans zich te settelen.

Door het gunstige klimaat, de contraviesawind en de ligging doen veeldruivenrassen het heel goed, vooral ook druiven die veel zon nodig hebben om te rijpen, zoals Petit Verdot.

De druiven worden geteeld op de steile flanken van de Sierra Nevada (Alpujarras en Sierra de Contraviesa). Deze streek is zeer vruchtbaar en heeft een buitengewoon goed klimaat voor druiventeelt.

De wijngaarden bevinden zich altijd hoog (600 meter) en vaak zeer hoog (tot circa 1350m!) en altijd relatief dichtbij de Middellandse Zee. Door de geografische ligging van de wijngaarden én de grote hoogte hebben de druiven te maken met warme dagen, relatief koude nachten en veel zon. De wijnen zijn hierdoor krachtig en geconcentreerd.