D.O Jerez

De wijn uit Jerez is spannend en best een beetje geheimzinnig. Hoe wordt het gemaakt? Wat is het verschil tussen een Oloroso en Amontillado? Sherry is een versterkte wijn die wordt gemaakt in het zuidelijkste deel van de streek Andalusië. Daar in Jerez wordt deze heerlijke veelzijdige drank gemaakt. Van kruidig tot vol zoet en aromatisch. Sherry has it all.

Net als port kan sherry als aperitief en digestief gedronken worden. Voor elke gelegenheid is er wel een gepaste sherrysoort te vinden. Van kruidig en droog tot vol zoet en aromatisch. Ik zet de belangrijkste soorten voor je op een rij:

  • Fino: een lichte, droge sherry met tonen van amandel. Wordt jong gedronken. Laat deze sherry niet te lang open staan want dan verliest ie z’n smaak.
  • Manzanilla: een kruidige, ziltige variatie op Fino. De wijn is gerijpt in Sanlucar de Barrameda. Manzanilla is trouwens het Spaanse woord voor kamille. Dat proef je ook terug in deze sherry.
  • Oloroso: een sherry soort die donkerder en sterker van smaak is dan de meeste sherry’s. Deze sherry rijpt ‘oxidatief’. Dat betekent dat de wijn veel in aanraking is gekomen met zuurstof. Hierdoor krijgt hij een ander type smaak, meer notig, en een donkere kleur.
  • Amontillado: een aromatische sherry met een hazelnotensmaak.
  • Medium sweet: een zoetige sherry met notensmaak. Deze sherry ruikt ook heerlijk! Het is bijna altijd een mix van Amontillado en Pedro Ximenénez.
  • Pedro Ximénez: volle en stevige sherry die erg zoet is. Heel donker van kleur en licht stroperig.
  • Cream sherry: een zoete variant en meestal een blend van verschillende soorten. De smaak is zacht met tonen van noten en rozijnen.

Er is maar één manier om sherry echt te proeven: onder de strakblauwe hemel van Andalusië, met je voeten op de kalkhoudende aarde, met tapas en ritmische gitaarklanken erbij. Sherry, de drank die voor de Britten zo belangrijk werd, wordt gemaakt van Palominadruiven uit het bijzondere kalkwitte gebied in het puntje van Andalusië, Jerez.  De driehonderd dagen zonneschijn per jaar geven een gemiddelde temperatuur van bijna 20 graden. Je vraagt je af hoe er daar een druif kan groeien, maar dat komt onder andere door de invloed van de Atlantische Oceaan die er voor zorgt dat er tussen oktober en februari zo’n 600 millimeter aan water valt.

Hoofdstad van de sherry is Jerez de la Frontera, een levendige stad midden in Andalusië waar de wijngaarden zich rondom uitstrekken. Alle grote en bekende sherrybodega’s zoals Osborne, Sandeman, Gonzalez Byass zijn hier gevestigd. Het oude centrum is Spaanser dan Spaans met zijn tapasbarretjes, pleinen en patio’s, flamenco, smalle straatjes, kleurige bougainville, witte muren en Mariabeeldjes. De prachtige architectuur en een geschiedenis van drieduizend jaar wijnhandel maken Jerez tot een aantrekkelijke plek voor wijnliefhebbers.

Om het sherryproces te begrijpen kun je het beste op bezoek gaan bij een bodega en voorzichtig nippen van een glaasje uit een hele reeks opbouwende smaken. Misschien bevalt de lichtgekleurde Manzanilla of Fino je. Of geef je de voorkeur aan een Amontillado, Oloroso of Palo corto. Hou je meer van een tikje zoet, dan ga je waarschijnlijk voor de goudkleurige Pale Cream, Medium of Cream. Maar kies je voor een dessertwijn, dan zal de donkere Moscatel of Pedro Ximenez je meer bevallen.