D.O Condado de Huelva

De wijnen van Condado worden ook wel de Vinos del Descubrimiento (wijnen van de ontdekking) genoemd. Dit komt doordat Columbus zijn historische reis begon vanuit de haven van Palos, in de West-Andalusische provincie Huelva. Zijn bemanning, die uit de Huelva regio kwam, namen een aantal praktische dingen mee: gedroogde tonijn, peulvruchten en, natuurlijk, een goed aanbod van Huelva wijn! Zo waren de wijnen uit Huelva de eerste Spaanse wijnen die naar Amerika werden geëxporteerd.

De D.O. Condado de Huelva bevindt zich in de provincie Huelva, en omvat 17 gemeentes.
De zone strekt zich uit over 6.000 Ha. In deze productiezone is de witte variëteit Zalema dominant. De wijnen van deze zone zijn wit en droog, met weinig alcohol. Ze worden gekenmerkt door hun aromatisch karakter en fruitigheid.

Gelegen tussen de Jerez-districten en de Portugese grens, begon Condado de Huelva sherryachtige wijnen te maken. Condado betekent, het gebied dat geregeerd wordt door een Conde, een graaf. Historisch gezien bestond er in vele delen van Spanje een goede markt voor sherryachtige wijnen: buiten Huelva en Montilla in Andalucía, werden ze ook gemaakt in Valencia, Alicante en Rueda, om er maar drie te noemen.

Net zoals in andere verouderde sectoren van de Spaanse industrie, lag ook hier het antwoord in kwaliteitscontrole en diversificatie. De eerste aandacht ging naar de kwaliteit zodat het niveau hoog genoeg werd om de kleine resterende markt aan te spreken. Vervolgens werd de aandacht gericht op diversificatie die zich toespitste op lichte, koudegefermenteerde witte wijnen die verkocht worden als jonge wijnen op de groeiende markt langs de costas.

De trend zette zich begin jaren ’80 in en kwam op een hoogtepunt toen in 1985 de grootste coöperatie van de streek nieuwe kelderapparatuur aanschafte en het bewijs begon te leveren dat Condado-wijnen ook buiten de regio potentieel hadden. Deze trend lijkt zich voort te zetten, hoewel de belangrijkste lokale druif, de zalema, iets aan de neutrale kant is.

We kunnen de wijnen van Condado in twee grote groepen verdelen: de traditionele versus de moderne:

De traditionele wijnen: Condado Pálido-wijnen gisten in met kunsthars beklede betonnen cuves of tinajas (hier beter bekend onder de naam conos) zonder temperatuurcontrole, en worden versterkt om het vereiste alcoholpercentage te verkrijgen (de wijnwetgeving vereist 14 tot 17%). Dan worden ze overgestoken naar vaten van Amerikaans eikenhout van niet meer dan 650 liter inhoud. Daar verblijven ze tenminste twee jaar. Condado Viejo-wijnen vergist men op dezelfde manier, en bereiken tussen de 13 en 15% natuurlijke alcohol en wordt versterkt tot 23%. Daarna liggen ze twee jaar in een houten vat om, op de ouderwetse manier, door oxydering te rijpen.

Moderne wijnen: Joven Afrutado-wijnen (meestal van 100% zalema) gisten in roestvrijstalen tanks met temperatuurcontrole, en hebben het minimum vereiste alcoholpercentage, te weten 11 tot 14%. Om voldoende zuren te behouden, ondergaan de wijnen geen malolactische gisting en ze worden voor snelle consumptie verkocht. Ongeveer 50% van Condado’s wijnsector beschikt nu over roestvrij staal.