Andalusië

Toen de Middelandse zee het middelpunt van de westerse wereld was en aan weerskanten van de Straat van Gibraltar de Zuilen van Hércules stonden, richtten de handelaren uit het Midden- Oosten kolonies op in wat nu Marokko is, maar ook in de streek die we nu Andalucia noemen.

De eerste stad in Spanje was Gadir (Het huidige Cadiz), dat rond 1100 v.Chr door de Feniciërs werd gesticht. De eerste wijnstokken op het schiereiland werden waarschijnlijk geplant in het land achter Gadir, in wat nu de Sherry-streek is. In die dagen maakte men alleen zoete, sterke wijn, om de lange reis in een warm klimaat te kunnen doorstaan.

De eerste kolonisten ontdekten al snel dat het klimaat van Andalucia ook voor vele andere gewassen geschikt was. De westenwinden van de Atlantische oceaan zorgen ervoor dat de temperaturen redelijk bleven en de vele kalk in de grond hield in het droge seizoen goed vocht vast. Er groeide van alles; sinaasappels, vijgen, olijven, rijst, amandelen, katoen én wijnstokken. Het was een paradijs voor handelaren, precies op een kruising van wegen voor de wereldhandel. Al snel wordt Andalucia de bakermat van de Spaanse wijn.

Denominaciones de Origen - Vino - Web oficial de turismo de Andalucía

Spanje kent een controlesysteem voor herkomstgarantie dat een zekere kwaliteit waarborgt. Het heet Denominacion de Origen en wordt afgekort als D.O,  elk streek met zijn eigen Consejo Regulador, een raad die toezicht houdt op elk aspect van de druiventeelt, oogsten en de wijnbereiding. Op het etiket van de wijn staat de naam van de wijnzone boven de woorden Denominación de Origen.