Wijn

Je zou kunnen zeggen dat de geschiedenis van de Spaanse wijn wordt gekenmerkt door de bijdragen van families die ooit wijngaarden opnieuw hebben aangeplant en nieuwe methoden van wijnmaken hebben geïntroduceerd.

Dat zijn onder andere de historische sherry-huizen in Andalusië, die de eerste Spaanse wijn maakten, de edelen van La Rioja, die de grote basis van de Crianzas hebben gelegd, de Catalanen, die in 1872 de Cava geintroduceerd hebben en de boeren van Castilla y Leon, die ontdekten dat de Tinto de País in de Duerovallei een ongeëvenaarde kwaliteit kon bereiken en de Ribera de Duero wijn op de markt brachten.

vino.jpg

Door de ideale natuurlijke omstandigheden in de Spaanse wijngaarden, heeft Spanje de mooiste traditionele druivensoorten kunnen selecteren; moscatel, albariño, verdejo, macabeo-viura, chardonannay, tinto de país, garnacha en tempranillo. De opleving in de Spaanse wijncultuur is aan het einde van de 20e eeuw een spectaculair fenomeen geworden. Dankzij de grote belangstelling genieten Spaanse wijnen nu een bevoorrechte positie. en wat mijn persoonlijke mening betreft, geheel terecht!

De oude wijnen van Europa zijn in Spanje via traditie vastgelegd in  Denominaciones de Origen, D.O. Spaanse wijnen presenteren een uitzonderlijke verscheidenheid, dankzij de vele bodemsoorten, druivensoorten en stijlen. Bovendien vertegenwoordigen Spaanse wijnen een uitstekende kwaliteit voor een redelijke prijs.