Via Verde del Litoral, de kust van het licht in Huelva

De stranden van de Costa de la Luz, de kust van het licht, in de Andalusische provincie Huelva horen bij de mooiste van Spanje. Ze bestaan uit brede kilometerslange stroken met zacht geel zand, omringd door duinen met pijnboombossen, gevoed door het kristalheldere water van de Atlantische oceaan.

Doordat grote delen van de kustlijn zijn uitgeroepen tot Parques Naturales, beschermd natuurgebied, is er nauwelijks bebouwing langs het strand. Met als resultaat maagdelijke stranden, rustige duinen en uitmondingen vanuit zee en rivieren.

Van Islantilla naar Ayamonte (18,5 km)

Van Isla Cristina kun je over de Via Verde del Litoral naar Ayamonte fietsen. Over deze voormalige spoorlijn werd vroeger zout en vis vervoerd.

Als je over de brug van Isla Cristina de stad uitfietst, zie je vanzelf een bordje Via Verde naar links wijzen. Nét voor de camperplaats. Tussen de brug en de afslag fiets je langs zoutpannen. Hier zitten ontzettend veel flamingo´s. Bezoek zeker de zoutpannen van Salinas del Aleman. Je krijgt hier een boeiende rondleiding en uitleg over de geschiedenis van de zoutwinning.

De moerassen in het natuurpark Marismas de Isla Cristina zijn ontstaan door sedimentafzettingen van de rivier de Guadiana, de grensrivier tussen Portugal en Spanje. Het gebied waar je doorheen fietst, bestaat uit kwelders met riet en kanaaltjes met talloze watervogels. De dennenbossen en duinen achter de stranden horen ook bij het natuurpark. Soms fiets je opeens door aardbeienvelden, Spanje´s beste zongerijpte aardbeien komen namelijk uit Huelva. Op de terugweg kijk je even bij het Ecomuseum Molino Mareal el Pintado. Dit is gelegen in een oude getijdenmolen richting Ayamonte dat met een bord op de Via Verde is aangegeven.

Ayamonte is de laatste plaats waar Spanje door de Guadianarivier wordt gescheiden met Portugal. Het is een gezellig middeleeuws en pittoresk plaatsje en is gedeeltelijk autovrij, zeker de moeite waard om doorheen te fietsen. De ontmoetingsplek van de stad is de karakteristieke Plaza met palmbomen, fonteintjes en kleurrijke tegels.

In de haven kun je met de fiets de veerpont nemen en de rivier oversteken, een tocht van ongeveer twintig minuten brengt je in het knusse stadje Villa Real de San Antonio. Neem er een drankje op een van de gezellige terrasjes en fiets door de duinen en naar Castro Marim, een schilderachtig plaatsje met twee imposante kastelen. Deze tocht is tevens een deel van de Eurovelo 1 fietsroute.

Overnachten

Camperpark Playas de Luz is een goed verzorgd terrein, met veel voorzieningen voor Campers en Vans. Vanaf de camperplaats ben je vlot in Isla Cristina. Het uitzicht over de moerassen is prachtig en de Via Verde loopt pal langs het camperpark.

Hotels, pensions en vooral appartementen zijn er ook genoeg in Islantilla. Het is namelijk een geliefde vakantiebestemming voor de Spanjaarden zelf. De meeste accommodaties liggen niet pal aan zee omdat het duingebied beschermd is. Ik logeerde in The Residences Islantilla.

Er zijn verschillende campings die liggen aan de N340. Van daaruit kun je direct aansluiten op een van de fietsroutes en je loopt in vijf minuten door de duinen naar de zee.

Fietsverhuur

Veel hotels zijn Bike-friendly en ook de Mancomunidad in Antilla biedt een Bikestation voor onderhoud en reparatie. In de meeste hotels kun je goede fietsen huren. Het is dan wel raadzaam deze op voorhand te reserveren. Mijn fiets kwam van http://www.bluegreensport.com. Een perfecte e-bike van Hollandse bodem.

Bekijk dit artikel voor meer fietsmogelijkheden en tips in Islantilla en omgeving of ga direct naar de site van Islantilla om routes te downloaden.