Mijn Via Verde Blogs

TE VOET OF OP DE FIETS OVER DE OUDE SPAANSE SPOORLIJNEN

In 1993 had Spanje meer dan 7.600 aan ongebruikte spoorlijnen en is toen begonnen om deze toegankelijk te maken als fiets en wandelpaden. Inmiddels bestaan er in Spanje 125 Vias Verdes. Deze infrasructuren zijn een aantrekkelijke en duurzame manier om van de schitterende Spaanse natuur en het rijke spoorwegerfgoed te genieten.

Lees verder

effb5bba22db4794d4b1c1a6c341fac63577ce97aa079af071451f3807ace1df

VIA VERDE DE ACEITE IN DE PROVINCIE CORDOBA

Het grootste gedeelte fiets je door natuurpark Sierra Subbetica in Andalusië, dat op slechts een uurtje rijden van Cordoba of Malaga stad ligt. Het is de thuishaven van één van de grootste kolonies griffioengieren van Spanje en sinds 1988 een erkend natuurpark.

Het natuurpark heeft een oppervlak van 31.568 hectare en beslaat de witte dorpen Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar, Luque, Priego de Córdoba, Rute y Zuheros. In Zuheros bevindt zich de bekende Cueva de los Murciélagos (vleermuizengrot). Dit is een spectaculaire grot vol met stalagmieten en stalactieten die zijn ontstaan door eeuwenlange erosie.

Lees verder

pp3

VIA VERDE DE GUADIX – ALMENDRICOS; PROVINCIE ALMERIA

Fietsen en wandelen in het Spoor van de Moor. Begin 1900 bestond er in Zuid Spanje een spoorlijn, die liep van Almendricos in de provincie Murcia naar Guadix in de provincie Granada. Deze route, om ijzer te vervoeren dat uit de mijnen kwam, liep dwars door de Almanzoravallei in Almeria.

Het traject dat door de provincie Almeria loopt, is toegankelijk gemaakt als Via Verde. De 38,5 km lange Via Verde voert van het dorpje Fines via Olula del Rio, Purchena, Tijola, Seron naar het eindpunt Hijate. Vijf van deze oude Andalusische plaatsjes hebben een gerestaureerd station dat heden ten dagen dienst doet als bar of restaurant.

Lees verder

COVID SAFE OP VAKANTIE OVER DE SPAANSE VIAS VERDES

Sinds de uitbraak van het coronavirus was het advies van de overheid om zo veel mogelijk binnen te blijven. De nadruk wordt vooral gelegd op het vermijden van drukke plekken. Het is bijna voorjaar en iedereen begint zo langzamerhand vakantiekriebels te krijgen. Dus wat dacht je van een fiets of wandelvakantie in Spanje. Heerlijk in de openlucht, duurzaam toerisme en bovendien super Covid-veilig.

Lees verder

FIETSEN ONDER HET LICHT VAN CHIPIONA´S VUURTOREN- PROVINCIE CADIZ

De Via Verde is 16 kilometer lang en grotendeels plat terrein. Wel is het oppassen geblazen met fietsen omdat er hier en daar wat hobbels en kuilen op het pad van de oude spoorlijn zijn. Deze route, die voorheen werd gebruikt om Chipiona met de plaatsen Jerez de la Frontera, San Lucar de la Barrameda en Puerto de Santa Maria te verbinden, is ondanks zijn niet al te lange afstand enorm veelzijdig want landschap betreft.

Vroeger werden per trein de houten wijnvaten en andere materialen voor het maken van de moscatelwijn over deze spoorlijn vervoerd. En als de druiven geplukt waren en de wijn rijp, werden de flessen en kleinere vaatjes met dezelfde trein weer naar Jerez vervoert voor verder transport.

Lees verder