Fietsen met de Catalaanse zon en wind door je haren

Catalonië is een Spaanse regio met een eigen taal en cultuur, met eeuwenoude tradities en feesten, een grote verscheidenheid aan natuur en een internationaal erkende keuken. Een ideaal fietsgebied met afwisselende routes en het hele jaar door een mild klimaat.

Van de bergen naar de zee

Catalonië heeft, met een 580 km lange kustlijn, een hoofdzakelijk mediterraan karakter, van de kleine verborgen baaien van de Costa Brava in het noorden tot de lange goudgele zandstranden van de Costa Daurada en de uitgestrekte Ebro-delta in het zuiden.

Bekijk hier de video van de Via Verde de Carrilet en Tren Petit.

Bekijk hier de video van de Via Verde de Val de Zafan

De Pyreneeën domineren het hele noorden van Catalonië, van de hoge bergtoppen van de Val d’Aran tot het natuurpark van Cap de Creus, waar ze zich in de Middellandse Zee storten. Wandel- en bergliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan toppen van bijna 3.000 meter, door bergstromen uitgesleten valleien, gletsjers met eeuwige sneeuw, natuurparken en beschermde natuurgebieden. Fietsliefhebbers hebben een keuze te over aan spannende fietsroutes en een uitgebreid net aan afwisselende Vias Verdes. En deze fietsroutes kun je uitstekend combineren met al het moois dat Catalonië biedt.Naast de natuurlijke diversiteit heeft Catalonië een rijk cultureel erfgoed, met ontzaglijk veel historische monumenten, traditionele feesten en muziek-, dans-, theater-en circusfestivals. Voor sommige van ’s werelds grootste kunstenaars, zoals Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Pau Casals of Antoni Gaudí, was Catalonië de voornaamste bron van inspiratie.

Met name de Vias Verdes zijn een uitstekend uitgangspunt om Catalonië te ontdekken en je te laten inspireren. Bovendien zijn de Vias Verdes divers en kun je veel routes gemakkelijk ook met kinderen ondernemen omdat de oude tot fietspaden omgebouwde spoorlijnen nooit meer dan 4% dalen of stijgen. Meer dan ooit wordt er van de Vias Verdes in Catalonië gebruik gemaakt, steeds meer mensen kiezen voor een actieve vakantie in Spanje met een activiteit in de open lucht. En zeker Nederland als fietsnatie draagt hier aan bij.

Momenteel leven we in een ongekende tijd waarin we snel het ‘point of no return’ op de planeet bereiken. De toerisme- en transportsector spelen een belangrijke rol bij het verminderen van onze milieu-impact en fietstoerisme kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, zeker ondersteund op Europees, nationaal en lokaal niveau. Een fietsvakantie wordt steeds vaker gezien als vorm van een duurzaamheid en steeds minder als sportactiviteit. Fietsen tijdens je vakantie heeft ook zoveel voordelen:

Minder CO2-uitstoot. Zonder CO2-uitstoot vakantie houden, het kan! Op lopen na, is er geen manier van reizen zo milieuvriendelijk als de gewone fiets. Door vaker de fiets te pakken tijdens je vakantie kun je dus heel wat CO2 besparen en jouw impact op het klimaat verkleinen.

Van fietsen word je gelukkiger. Mensen die fietsen zijn gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek. Het is het perfecte moment om te ontspannen en is de perfecte manier om je hoofd even leeg te maken. Fietsen heeft namelijk aantoonbare fysiologische effecten op stress en depressie. 

Fietsen bevordert je welzijn. Fietsen is een veilige en gezonde optie die ons op veel manieren ten goede kan komen. De voordelen op persoonlijk vlak gaan verder dan lichaamsbeweging. Vrijheid, verbondenheid met de natuur, levens veranderende avonturen, zijn enkele voorbeelden.

Fietsen beschermt de planeet. Vooral in combinatie met het openbaar vervoer kan fietsen de ecologische voetafdruk van de toeristische sector aanzienlijk verkleinen en ons daarom dichter bij een koolstofarme toekomst brengen.

Fiets de toekomst tegemoet. Door de manier waarop we reizen te veranderen, komen we dichter bij het bereiken van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Door toerisme opnieuw te bekijken, duurzame mobiliteit te ontwikkelen en een slow manier van reizen te promoten die een positieve impact heeft op de gemeenschap.

Ontdek de Vias Verdes van Catalonië

Catalonië telt 12 Vias Verdes die lopen door de drie provincies; Barcelona, Girona en Tarragona. Veel Vias Verdes kun je met elkaar verbinden en zo een meerdaagse tocht maken waarbij je overnacht in kleinschalige hotels, Paradores of gezellige Bed en Breakfasts op de route. Deze Bed en Breakfasts worden op sommige routes ook Bed and Bike genoemd omdat deze accommodaties ingesteld zijn op fietsers en de nodige facilitieiten bieden. In Catalonië kun je vrij gemakkelijk fietsen huren die op het startpunt geleverd worden en op het eindpunt weer opgehaald worden. Ook zijn er op de routes regelmatig oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Veel informatie kun je vinden op de speciale website van Vias Verdes, maar ook op de specifieke website van Vies Verdes in Girona en de site van Terres del Ebre. Dit zijn de Vias Verdes die door de regio van Catalonië lopen:

Barcelona

Via Verde del Llobegrat 6,5 km

Via Verde del Nicolau 6,1 km

Via Verde del Valles 1,5 km

Girona       

Via Verde del Carrilet Olot- Girona 54 km

Via Verde del Carrilet Girona- Sant Feliú 39 km

Via Verde del Ferro i del Carbo 15 km

Via Verde del Tren Pinxo 5.7 km

Via Verde del Tren Petit 6 km

Via Verde del Val de Zafan- Terra Alta 23 km

Via Verde del Val de Zafan- Baix Ebre 26 km

Via Verde del Carrilet de la Cava 7 km

Via Verde del Delta de l´Ebre 1,8 km

Tarragona

Via Verde de Zafan- Terra Alta 23 km

Via Verde del Zafan- Baix Ebre 26 km

Via Verde del Carrilet de la Cava 7 km

Via Verde del Delta de l´Ebre 1,8 km

De sensatie van Catalaanse zon en wind door je haren

In Catalonië vind je een bijzondere mix van landschappen wat het als fietsgebied uniek maakt. De provincie Gerona is voor fietsers een waar paradijs, vooral omdat deze streek heel vriendelijk is wat betreft hoogteverschillen. Waar je in andere delen van Catalonië veel bergachtige gebieden vindt, biedt Gerona heuvels en vlaktes. In de Emporda, een streek ten oosten van Gerona, is het landschap vrijwel vlak. Ten westen van de stad vind je het Montsenygebergte en het noordwesten kenmerkt zich door het vulkanische landschap van de Garrotxa.

In de provincie Tarragona kun je fietsen in de Terres de l’Ebre, het land van de Ebro. Dit gebied is ideaal voor rijstteelt maar vormt ook de habitat voor tientallen watervogels zoals reigers en flamingo’s. Daarom is een kwart van deze delta beschermd natuurgebied. In deze wetlands vind je stilte, ver van alle toeristenattracties. Fietsend langs de rijstvelden en irrigatiekanalen kom je langs vogelkijkhutten waar je even kunt afstappen om te genieten van de bijzondere natuur. Deze route staat bovendien in de Top 100 van Sustainable Destinations of the World!

De Via Verde de Zafan in Tarragona en de Via Verde Carrilet Olot in Gerona zijn al eerder uitgebreid beschreven in deze blog.

Eten en drinken

Een van de aangename dingen van het fietsen van Vias Verdes is dat je je fysieke inspanning door de natuur kunt combineren met musea, kunst, cultuur en natuurlijk met de gastronomie en wijnen van Catalonië.

Wanneer je een Catalaans gerecht proeft, verklapt elke hap de inspiratie van de chef-kok, onthult het de aroma’s van de gebruikte producten en brengt het je dichter bij de cultuur en de landschappen van de streek. Genieten van de Catalaanse gastronomie betekent een duik in de zee, een ontdekking van de dorpen en een interactie met de natuur. Eigenlijk is Catalonië een regio die je bij uitstek op de fiets moet leren ontdekken aan de hand van zijn smaken.

Bovendien bieden de meeste restaurants gerechten met lokale produkten en ook voor vegetarische fietsers is er keuze voldoende. In de Botstreek op de Via Verde route van de Val de Zafan kun je bodega´s bezoeken die biologische wijnen en bier produceren.

Fiets en Wandelbeurs 2023, Save the date!

Wil je meer weten over fietsen over de Vias Verdes in Catalonië? Kom dan naar de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht of in Gent.

Op zaterdag 18 februari om 15.00 uur vertelt Richard Kruiswijk in Gent je alles over de Via Verde del Carrilet en de Via Verde de la Val de Zafán. Richard heeft zelf beide routes gefietst en kan je ook helpen met een georganiseerde reis via zijn organisatie Spainish Travel.

Marjan Gielen van Destinationmakers en Marion Hoogwegt van MaXperience Spain zijn Vias Verdes kenners en hebben veel ervaring op de fiets in Spanje. Zij vertellen je graag meer tijdens de lezing op de beurs in Utrecht op zaterdag 25 februari om 14.30

Noteer het vast in je agenda en stap met ons op de fiets om Catalonië te ontdekken!