Alleen maar genieten op de Vies Verdes Girona

In de zomer van 2020 fietsten we de via verde van Olot naar Sant Feliu de Guixol in de provincie Catalonië in het noordoosten van Spanje. De route kent amper tunnels, de hoogteverschillen zijn minimaal en de temperatuur was heerlijk in deze overwegend groene omgeving. Bovendien waren we dit keer met z’n tweeën, ook dat was anders. Voor het eerst beleefden we als ‘empty nesters’ een actieve vakantie met elkaar.

De Vies Verdes Girona (Vies Verdes is Catalaans voor Vias Verdes) zijn opgedeeld in verschillende trajecten. Wij kozen de Narrow Gauge Railway route 1 en 2 en de Little Train route, bij elkaar ongeveer 100 kilometer, en trokken hier vier dagen voor uit. We hadden geen haast en genoten vooral van het heerlijke eten en de leuke accommodaties onderweg. De route is overal goed gemarkeerd en onderhouden.

La Rectoria de Sant Miquel de Pineda

Ons eerste overnachtingsadres, de gezellige B&B La Rectoria van gastvrouw Goretti en haar Schotse echtgenoot en kok Roy ligt aan de route en ca. 20 kilometer vanaf het startpunt in Olot . La Rectoria de Sant Miquel de Pineda, een voormalige kerk en pastoorswoning, werd door Goretti en Roy zelf verbouwd tot een sfeervolle B&B met zeven kamers en een gezellig restaurant. Elke dag is het weer een verrassing wat er op het menu staat: vis uit de streek met groentes uit eigen tuin, een heerlijk geurende ossobuco of een toetje met pas geplukte abrikozen.

De start: Olot

We besloten om bij het begin te beginnen, in de stad Olot. Daarvoor moesten we eerst een stukje terugfietsen door het vulkanisch natuurpark Garrotxa. De groen begroeide vulkanen lijken qua vorm het meest op oosterse tajines, een surrealistische ervaring. Olot, stad van de vulkanen, is de hoofdstad van Garrotxa met prachtige parken, oude villa’s en lanen met fraaie platanen. Vanuit Olot kun je de Volca de Montsacopa beklimmen. Op de top word je beloond met een prachtig uitzicht over de hele regio.

Op de terugweg stopten we bij een treinstation waar nu een restaurant in is gevestigd. Spaanse families brengen hier graag een zondagmiddag door met lang tafelen en gezelligheid. Omdat de via verde hier voor een deel plaats heeft gemaakt voor nieuwe wegen, moesten we een extra klimmetje maken.

Bed & Bike en chillen in Gerona

De volgende stop op de route was Gerona, een afstand van ongeveer 40 kilometer. Omdat de route bijna alleen maar bergafwaarts ging, hadden de benen het relatief makkelijk. We fietsten door schaduwrijke bossen, langs mooie watervallen en zagen links van ons de uitlopers van de Pyreneeën. De talrijke oude stationnetjes langs de route zijn mooi gerestaureerd en dienen nu als toeristenbureau, café of B&B.

Gerona was de verrassing van de week, wat een leuke stad. We sliepen in een bed & bike hotel dat speciale diensten biedt aan de via verde-fietsers, zoals een beveiligde garage om je fiets te stallen. En niemand kijkt hier vreemd op als je stoffig, moe en bezweet de lobby binnenstapt.

Ook in coronatijd bleek Gerona een gezellige stad. Bij Tempo Village tegen de oude stadsmuren aan, konden we genieten van het prachtige uitzicht. In de zomer vinden hier diverse optredens plaats en kan je genieten van cocktails en muziek op een van de vele terrassen. In deze stad vol steegjes, winkeltjes, bars en pleinen kun je ook heerlijk vis eten. Dat is niet vreemd want Gerona ligt maar 40 km van de Middellandse Zee.  We komen hier zeker nog een keer terug voor een langer verblijf.

Lunchen in oude station van Font Picant

Op onze derde dag startte het tweede deel van de route, de Narrow Gauge railway route 2. Het was even zoeken naar het zuidelijke deel van de route maar al snel fietsen we over heerlijke paden langs de rivier richting de kust, naar Sant Feliu de Guixol aan de Costa Brava.

Net toen we trek begonnen te krijgen, zagen we opeens na een haakse bocht het oude station van Font Picant, een fantastisch restaurant met een grote tuin. Hier werd ooit de overeenkomst voor de start van deze via verde in 1997 getekend getuige de vele foto’s aan de muur. Wij lieten ons verwennen met de heerlijkste gerechten, opgediend op kleurrijke borden en genoten volop van de wijn, dat beloofde nog wat voor het laatste traject van de dag.

Na nog een kleine 10 kilometer trappen tikten we het stootblok in de haven van Sant Feliu de Guixol aan. Onze accommodatie lag in een dorp verderop, in de ouderwetse kustplaats Platja d’Aro, een eigentijds hotel met een heerlijk zwembad, vlakbij de boulevard. Ook hier vonden we weer een veilige plek voor de fietsen en alle service die je nodig hebt na een lange fietstocht.

Laatste route: Litte train van Palamós – Palafrugell

De laatste dag wilden we graag naar Callela de Palafrugell, een kustplaatsje waar je bij restaurant Fiego goed kunt lunchen, aldus een collega. Dus de fiets weer op om ook het korte traject van de Little train route te ontdekken, in totaal 6 kilometer van de ca. 20 kilometer one way voor vandaag. Je moet wat overhebben voor een lunch… Onderweg hadden we voor het eerst pech aan de fiets toen een schakel van de ketting brak. Een vriendelijke boer leende ons een tang. Hij dacht er vast het zijne van die maffe Hollanders op de fiets terwijl het 35 graden is.

Langs weilanden en akkers, over zandpaden met volop mooie uitzichten is ook dit weer een fraaie etappe. Het einddoel was deze inspanning meer dan waard. Ondanks het feit dat Fiego al weken volgeboekt was, kregen we toch een plaatsje op het terras. De vispaella was overheerlijk! Voor we weer op de fietst stapten, namen we nog een verkoelende duik in zee. Dat is pas vakantie! De transfer terug naar La Rectoria hadden we geregeld via Atma Bicycle Logistics Centre. En zo eindigde deze heerlijke fietsweek vol leuke belevenissen, indrukken en ontmoetingen. De vias verdes smaken absoluut naar meer!

Deze route is perfect te combineren met een langer verblijf aan de Costa Brava. Of verenig een bezoek van een paar dagen in de stad Gerona met een verblijf aan het strand en een fietstocht. Volop afwisseling en avontuur!

Adressen:

La Rectoria de Sant Miquel de Pineda

De B&B La Rectoria de Sant Miquel de Pineda ligt in het vulkanische natuurpark van La Garrotxa, tussen de romaanse kapel waaraan het zijn naam dankt en het fietspad via verda dat loopt van de uitlopers van de Pyreneeën naar de stad Gerona en verder naar de Costa Brava.

www.larectoriadesantmiquel.com

Hotel Costabella in Gerona

Hotel Costabella heeft 47 kamers en biedt verschillende diensten aan de via verde-fietsers. Zoals:

  • Gratis fietsenstalling (afgesloten)
  • Gratis parkeerplaats
  • Wasplaats voor fietsen
  • Werkplaats voor fietsonderhoud (fietspomp, gereedschap etc.)
  • Picknicklunches
  • Fietsverhuur

De ligging tussen de via verde en de belangrijkste mountainbikeroutes maakt deze accommodatie tot een strategisch ontmoetingspunt voor fietsliefhebbers.

https://www.hotelcostabella.com

NM-Suites Platja d’Aro

Dit moderne hotel biedt een ideale balans tussen karakter en functionaliteit, kwaliteit en eenvoud, service en spontaniteit. De kamers zijn ontworpen voor gezinnen, voor wie op zoek is naar privacy of juist naar dat exclusieve tintje. Drie opties voor hetzelfde resultaat: een zo aangenaam mogelijk verblijf, absolute stilte, een ervaring om nooit te vergeten.

Aan de voorzijde van het hotel ligt het fietspad dat aansluit op de via verde. In het restaurant ‘SA cova’ kun je genieten van verfijnde mediterrane gerechten.

NM-Suites Platja d´Aro

Fietshuur en transfer

Elektrische en sportieve fietsen of mountainbikes kun je huren bij Atma Bicycle Logistics Centre. Ze zijn gevestigd in Olot vlakbij het begin van de route. Zij regelen desgewenst ook een transfer vanaf het eindpunt terug naar Olot of naar een ander hotel langs de route.

Meer info op: bicicletes.atma.cat

Tempo Village Gerona

Muzikale optredens in de buitenlucht, een heerlijke plek voor een drankje. Meet informatie over het programma kan je vinden op: www.tempogirona.com

Vies Verdes Girona

Routes en meer informatie van deze routes kan je downloaden via: https://www.viesverdes.cat

( tekst Marjan Gielen, http://www.destinationmakers.nl)