Via Verde de Aceite ( Cordoba)

De Via Verde de Aceite in Andalusië fietsen van dag tot dag

bfd67f3fc2257a013d03f59a53e8e3ddd7d1b84024fabb567d62121a49e1f867

Dag 1 Jaen- Martos 24 km

Deze prachtige tocht start in Jaen, de noordelijkste provincie van Andalusie. Zodra je op de fiets zit raak je meteen onder de indruk van het bergachtige landschap dat gekleurd wordt door duizenden olijfbomen. Via de route van Santa Catalina kom je aan bij Torredelcampo. Na een kleine rustpauze trap je lekker verder, je hebt nu vast de smaak te pakken! Deze oude spoorweg gaat door verschillende kleine spoortunnels en over historische viaducten tot aan het gezellige Andalusische dorpje Martos.

Dag 2 Martos- Alcaudete 27 km

Vanuit Martos fiets je verder door een zee aan olijfboomgaarden. Waar je ook fietst, de geur van olijfolie komt je tegemoet. Onderweg zie je vele cortigo´s, authentieke Andalusische villa’s, die wit afsteken tegen de ruige en groene omgeving. Ook vogelliefhebbers worden hier op hun wenken bediend. De eindstop vandaag is Alcaudete waar je het historisch centrum, kasteel of een van de vele koekfabriekjes die het plaatsje rijk is kunt bezoeken.

pp4

Dag 3 Alcaudete- Zuheros 25 km

Verlaat de provincie Jaén en kom binnen in de provincie Córdoba. Na een pittige stijging kun je even uitrusten bij het station van Luque waar je oude treinen kunt bezichtigen of een kijkje kunt nemen in het olijfoliemuseum. Hierna kom je in het meest spectaculaire deel van de route terecht. Je fietst dwars door natuurpark Sierra Subbética dat door UNESCO is uitgeroepen tot Geopark. Bezoek hier een van de mooiste dorpjes van Andalusië, Zuheros met een imponerend kasteel op een rotspunt.

46498033_993142820878127_3978619452588556288_n

Dag 4 Zuheros- Lucena 27 km

Vanuit Zuheros kom je via Dona Mencia aan bij het authentieke station van Cabra. Enorme stoomlocomotieven brengen je even terug in de tijd. Ook kun je hier een drankje of hapje nuttigen. Deze tocht is indrukwekkend door de enorme rotsformaties waar je langs fiets. Een maaltijd met een van de beste olijfolies ter wereld mag natuurlijk niet ontbreken.

pp 1

Dag 5 Lucena-Puente Genil 20 km

Van de olijfboomgaarden kom je op deze etappe in de wijnvelden terecht. Hier wordt de bijzondere, zoete wijn Montilla Moriles gebotteld. Vergeet zeker niet een glaasje te proeven.

Bij het station van Las Naves del Sepillar kun je een museum bezoeken over de olijfboomgaarden en wijnvelden uit deze omgeving. Moe maar voldaan breng je de laatste nacht door in het witte dorp Zuheros. Bezoek hier ook de bekende vleermuizengrot en de patio´s vol bloemen. Of maak een wandeling onder het dorp langs en kom via de spannende hangbrug bij het kasteel aan.

Natuurpark Sierra Subbetica

Het grootste gedeelte fiets je door natuurpark Sierra Subbetica in Andalusië, dat op slechts een uurtje rijden van Cordoba of Malaga stad ligt. Het is de thuishaven van één van de grootste kolonies griffioengieren van Spanje en sinds 1988 een erkend natuurpark.

Het natuurpark heeft een oppervlak van 31.568 hectare en beslaat de witte dorpen Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar, Luque, Priego de Córdoba, Rute y Zuheros. In Zuheros bevindt zich de bekende Cueva de los Murciélagos (vleermuizengrot). Dit is een spectaculaire grot vol met stalagmieten en stalactieten die zijn ontstaan door eeuwenlange erosie.

De flora van de Sierra Subbetica bestaat naast duizenden olijfbomen ook uit diverse soorten eiken en wilde bloemen zoals narcissen en orchideeën. Qua fauna tref je hier veel roofvogels aan zoals gieren, adelaars en een grote populatie slechtvalken. Deze slechtvalken zijn dan ook het symbool van het Sierra Subbetica.

pp3

Het landschap is indrukwekkend en de uitzichten zijn adembenemend. Er zijn eindeloze olijfboomgaarden en duizenden hectaren ruig kalksteengebergte. Een regio die één en al historie is, want in de Subbetica liggen meer dan 300 archeologische opgravingen. En dit park is door Unesco dan ook tot Geopark verklaard. In de dorpjes bezoeken we musea, kastelen en andere fascinerende monumenten, er is meer dan genoeg om iedereen, die naast fietsen geïnteresseerd is in geschiedenis,cultuur en natuur, tevreden te stellen.

Na vijf dagen fietsen, begrijp je vast wat de waarde van de 200 miljoen oude Geoparken en van het bewaren van dit geologisch erfgoed is. Het gaat in de parken om de cultuurhistorische ontwikkelingen. Het gaat om het verhaal en om de ontstaansgeschiedenis naar boven te halen en uit te dragen zodat de bewoners maar ook de bezoekers er meer van kunnen ontdekken en beleven. Mede hierdoor draagt de status Geopark, die je kunt vergelijken met een Michelinster, bij aan de identiteit en aantrekkelijkheid van het gebied.

pp10

Olijfolie uit Andalusië

Zorg dat je voldoende ruimte in je fietstassen hebt. La Sierra Subbetica verlaat je namelijk niet zonder een aantal flessen hoogste kwaliteit olijfolie!

Zin gekregen in deze fietstocht?

Je kunt deze tocht zelf organiseren. Fietsen kun je vooraf huren bij Centro Cicloturista in de Sierra Subbética. Zij zorgen er dan voor dat de fietsen bij het beginpunt in Jaen voor je klaar staan op de afgesproken dag. Wil je niet de hele tocht doen, dan is het ook mogelijk via dezelfde organisatie fietsen te huren in Doña Mencia en van daaruit verschillende korte tochten te maken.

pp5.png

http://www.centrocicloturistasubbetica.com

info@centrocicloturistasubbetica.com

Tel: 0034- 691.843532

Voor hotelinformatie klik je hier