Vias Verdes

Vias Verdes ofwel de Groene Paden zijn oude spoorlijnen in Spanje die niet meer in gebruik zijn en die je per fiets of te voet kan ontdekken.

bfd67f3fc2257a013d03f59a53e8e3ddd7d1b84024fabb567d62121a49e1f867

In 1993 had Spanje meer dan 7.600 kilometer aan ongebruikte spoorlijnen en is toen begonnen om deze toegankelijk te maken als fiets en wandelpaden.

Inmiddels bestaan er in Spanje 125 Vías Verdes. Deze paden zijn een aantrekkelijke en duurzame manier om van de schitterende Spaanse natuur en het rijke spoorweg erfgoed te genieten.

Ontdek de verschilende Vias Verdes


Ik heb verschillende routes zelf gefietst en ervaren, waaronder de Vía Verde del Aceite in Cordoba, Andalusië en de Vía Verde Val de Zafán in Aragón en Catalonië en de Via Verde Guadix – Almendricos in Almeria. 

Allemaal erg mooie en afwisselende fietsroutes die goed te combineren zijn met populaire steden zoals Malaga, Granada, Cordóba, Almeria, Valencia, Tarragona en Barcelona.

Veelzijdige natuur en cultuur


De natuur langs de Vías Verdes is bijzonder. Van prairie-achtig tot groene rijstvelden,
landschappen met uitgestrekte olijfboomvelden, wijnranken en bossen met steeneiken en pijnbomen tot indrukwekkende rotspartijen.

Op de route fiets of wandel je langs oude stationnetjes, authentieke dorpjes met levendige pleinen en kastelen die je kan bezichtigen én waar je soms kunt verblijven. En kijk ook af en toe omhoog, dan zie je wellicht een vale gier, zwevend op de thermiek.

Gastvrijheid en heerlijk eten


Spanjaarden zijn van nature hartelijke en vriendelijke mensen, langs deze routes zijn ze extra aardig en behulpzaam. De heerlijke tapas, paella en zoetigheden zoals amandeltaart veraangenamen een dag van inspanning.

inf 4


Vías Verdes reis organiseren?


Op en langs de routes zijn diverse eet- en overnachtingsadressen. Je kan een trip prima zelf organiseren. Boek je liever een pakket? Ook daarvoor zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar.

MaXperience Spain promoot in samenwerking met Destinationmakers.nl de Spaanse Vias Verdes in Nederland door middel van presentaties, lezingen, vakbeursen, website en nederlandstalige folders.

inf 3