Castilla y Leon

Castilla y Leon is enorm afwisselend. Je kunt schitterende tochten maken door bergachtige gebieden en wandelingen maken van dorp naar dorp door indrukwekkende natuurgebieden. Plaatsjes als La Alberca, Ledesma, Bejar etc zijn rijk aan historie en hebben een uitstekende gastronomie. De streek staat bekend om zijn heerlijke hammen en worsten, een perfect stukje rund_ en varkensvlees en heerlijke Ribera de Duero wijnen. Het noorden wordt gekenmerkt door landbouwgrond, veel graanvelden en plantages met de bekende linzen uit Salamanca. Het zuiden is een totaal ander gebied waar je voornamelijk vee, zoals de zwarte stieren en kleine zwarte biggetjes voor de ham, ziet lopen in heuvelachtig landschap. De westkant grenst aan Portugal en wordt gescheiden door de rivier de Duero. Hier vind je watervallen, ravijnen en grillige bergen. Ten oosten vind je voornamelijk landbouwgebied waar men diverse groenten verbouwd. Opvallend is de hoeveelheid rivieren en meren in de provincie.

zamora

Salamanca ligt centraal ten opzichte van de andere historische plaatsen in Castilla y Leon. Een bezoek aan Avila, Segovia en Zamora is gemakkelijk in éen dag te doen. Voor de provincies Leon, Burgos, Palencia en Valledolid is het prettiger om in ieder geval een overnachting te plannen.

Castilië en León waren afzonderlijke koninkrijken in de Middeleeuwen die in 1301 permanent werden verenigd onder de kroon van Castilië. Samen met andere christelijke Iberische koninkrijken namen zij deel aan de Reconquista, de herovering van Iberia op de Moren. Kortom, in Castilla y Leon kom je aan je trekken als je van de natuur en van historie houdt. Maar ook als je Spaanse gastronomie en wijnen weet te waarderen, moet je aan deze regio een bezoek brengen.

20170428_174328

Om Castilla en Leon buiten de gebaande paden te kunnen ervaren, heb ik per provincie  bijzondere activiteiten en ervaringen zelf beleefd en voor je op deze site gezet.