Cordoba

Bezoek de Mezquita in Cordoba

Een bezoek aan de Mezquita mag zeker niet ontbreken wanneer je in Córdoba bent. Deze imposante en historische kathedraal en moskee in één kent een lange geschiedenis. De bouw begon al in de achtste eeuw en tot op de dag vandaag doet het gebouw nog dienst. Vroeger als moskee en nu als kathedraal. Naast de roerige geschiedenis van het bouwwerk is het ook nog eens een genot voor de zingtuigen om hier rond te lopen. De 860 zuilen in het complex laten een grote indruk achter; evenals de vele andere bezienswaardigheden in dit gebouw dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.Maar natuurlijk bezoek je in Cordoba ook de patio´s waar de stad bekend om staat en die in mei en april op zijn mooist zijn.

Entreekaarten voor de Mezquita kun je hier reserveren.

Ook is het mogelijk de Mezquita met een gids te bezoeken via Discovering Spain

Of kies voor een gratis tour door de stad Cordoba

Verwonder je over de bloemenpracht op de beroemde Patios van Cordoba

owaytours-mejo-tour-patios-4

De eerste 2 weken van mei zetten de inwoners van Cordoba hun verborgen binnentuinen open voor het publiek in het Fiesta de los Patios Cordobeses, een lokaal festival met wedstrijd waarbij gekeken wordt welke patio het mooist versierd is.

De binnentuinen zijn normaal dicht voor bezoekers en staan dan ook alleen open tijdens het festival, wat resulteert in een bijzonder jaarlijks bloemenfestival wat mensen van over de hele wereld trekt.

Je kunt de Patios bezoeken met Discovering Spain

TREEDT IN DE VOETSPOREN VAN DE MOREN IN HET CASTILLO DEL RIO EN IN MEDINA AZAHARA

1

Een kleine 25 kilometer van het centrum van Córdoba vind je het prachtige kasteel Almodóvar del Rio in de gelijknamige plaats. Het is één van de mooiste kastelen van Andalusië. Het kasteel werd in de 12de eeuw in gotische stijl gebouwd en doordat het op een heuvel ligt, heb je een adembenemend uitzicht over de streek rond Cordoba.

De ruïnes van deze Islamitische stad worden sinds 1910 opgegraven en momenteel is nog maar 10 procent volledig opgegraven en gerestaureerd. Tegenwoordig is de Medina Azahara  dan ook een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Spanje en tijdens uw bezoek kunt u o.a. gerestaureerde delen van het paleis bezoeken, zoals de Dar al Wuzara (het Huis van de Viziers) en het Salon de Abd Al-Rahmam.

Bezoek deze historische juweeltjes met Discovering Spain

Proef de beste olijfolie van Andalusië

Cordoba en Jaen zijn de twee provincies die duizenden hectaren met olijfbomen hebben. Hier komt de beste olijfolie vandaan. En hoe kun je daar beter achter komen door te gaan proeven. Er zijn veel bedrijven die toeristen ontvangen en rondleiden door de boomgaard, waar uitgelegd hoe het oogstproces en het persen van olie te werk gaat. Als je in Cordoba bent, mag je een olijfolieproeverij niet overslaan, het hoort bij de streek en ik weet zeker dat je met één of meerdere flessen in de koffer naar huis gaat. Twee  engelssprekende dames organiseren bezoeken en proeverijen. Bekijk hier de mogelijkheden. 

Fiets over de Via Verde

Vías Verdes (groene paden) zijn oude spoorwegen, die speciaal voor wandelaars en fietsers zijn omgebouwd tot wandel- en fietspaden. De route van Vía Verde del Aceite begint in Jaén (ongeveer 140 km van Málaga) en leidt tot de grens van de provincie Córdoba. In Córdoba gaat de route over in de Vía Verde de la Subbética. De lengte van deze route is ongeveer 100 kilometer in totaal (55 kilometer Vía Verde del Aceite en het gaat dan over Vía Verde de la Subbética).  Je kunt op verschillende punten beginnen. Ik raadt aan om onderweg zeker het dorpje Zuheros te bezoeken. Er zijn diverse punten waar je fietsen kunt huren, o.a in Doña Mencia . De exacte informatie kun je vinden op: www.centrocicloturistasubbetica.com 

Leer hoe je je eigen paddestoelen kweekt in Priego de Cordoba

traufa

Aan de rand van het dorpje Priego de Cordoba, op 564 meter hoogte, ligt het micologisch bezoekerscentrum La Trufa. Het is gelegen in Unesco Global Geoparque Sierra Subbetica. In het interactieve bezoekerscentrum kun je de verschillende paddestoelen en truffels die in Andalusië voorkomen observeren. Buiten kun je een wandeling maken door de botanische tuin, waar de negen karakterestieke landschappen van Andalusië met bijbehorende flora zijn aangelegd en waar in ieder landschap andere paddestoelen en boleten gekweekt worden. Het centrum is iedere morgen geopend, behalve op maandag. Rondleiding met gids van het centrum mogelijk.  La Trufa Mycological Garden