Oorsprong van de Andalusische Gastronomie

Om de gevarieerde en rijke gastronomie die Andalusië te bieden heeft te kunnen begrijpen en waarderen, gaan we even terug in de tijd.

De Feniciërs die in de zevende eeuw in Andalusië aan land kwamen, waren de eersten die de zouttechnieken introduceerden waardoor belangrijke visindustrieën ontstonden.

De Grieken die smaak gaven aan de zuidelijke gastronomie, door de olijf en het gebruik van de olijfolie mee te brengen, werden gevolgd door de Romeinen die zich bezig hielden met de bereiding van visprodukten en de vangst van de gewaardeerde tonijn in grote netten.

Aan de voet van het strand van Bolonia in Tarifa, provincie Cadiz, bevinden zich de resten van Baelo Claudio, een belangrijke Romeinse stad waarvan de economische basis lag in de visserij en de verwerking van garum, destijds een zeer gewaardeerde vissaus. In de Romeinse gerechten ontbraken geen kaas, groenten, fruit, brood en vis. Dat natuurlijk werd weggespoeld met veel wijn.

Ook kun je zeggen dat de Andalusische keuken een directe erfgenaam is van de Al Andalus keuken die de Moren introduceerden. Aan hen hebben we het gebruik van gedroogde vruchten in stoofschotels, vlees en groenten, de mengeling van bitterzoete smaken en bijzondere zoetigheden te danken, die gewillig werd overgenomen door de Cristenen, aan wie we voornamelijk het gebruik van vlees te danken hebben, door de invoering van varkensvlees.

Met de ontdekking van Amerika wordt de Andalusische keuken nog meer verrijkt en worden nieuwe producten toegevoegd zoals mais, aardappel, paprika, tomaten, bonen en exotische vruchten zoala ananas, chririmoya, avocado, papaja en mango.

Geleidelijk aan zijn deze verschillende keukens een fusion aangegaan, waardoor een traditionele Andalusisische gastronomie is ontstaan. In de 21e eeuw heeft de Spaanse keuken op wereldniveau zelfs de leiding genomen en dit vooral door de Andalusische koks die deel uitmaken van deze moderne innovatieve keuken die dimensie aan de gerechten geven door altijd pure streekproducten te gebruiken en te werken met moderne technieken en ook door in te spelen op de verbeelding.

Bekroond met Michelin-sterren werden Angel Leon uit Cadiz, Dani Garcia, Diego del Rio, Jose Carlos Carcia en Alejandro Sanchez uit Malaga, Julio Fernandez uit Sevilla en Kisko Garcia uit Cordoba.

Ga naar de website Gastronomische Genoegens Andalusië