Castilla y Leon

In Castilla y Leon wordt veel gejaagd en wordt vee gehouden en het is een van de vruchtbarste streken voor huertas, een term die te vertalen valt als: landerijen. Een typische Spaanse maaltijd begint met tapas van chorizo, ham en schapenkaas, vaak geserveerd met een hogaza een witbrood in de vorm van een wiel gebakken.

Daarna knoflooksoep met broodkruimels en een gepocheerd ei in het midden. Het hoofdgerecht kan bestaan uit wild zoals, patrijs, evertzwijn en hert. Maar ook zijn de Castilianen vleeseters en staat er cordero asado, zuiglam of cochenillo, speenvarken op het menu.

Bij alle gerechten worden streekgroenten geserveerd en ook is dit de beste plek om peulvruchten te eten en te kopen. Linzen en bonen in alle soorten, kleuren en maten worden volop op de Castiliaanse grond gekweekt. Dit alles wordt vergezeld met een krachtige wijn uit de Ribera del Duero streek, waar Castillië bekend om staat.

Ook veel warme stoofpotten in deze koude streken in de winter staan er op het vuur. Naar de El Bierzo streek, komt men speciaal om La Maragata te bestellen, een gerecht waarbij de soep als laatste wordt opgediend.