Andalusië op je Bord

De smaak van het Andalusiche landschap

Het Andalusische landschap is een veelvoud van zintuiglijke bekoring, dat zich in alle windstreken van de regio uitbreidt, alle mogelijke landschappen omvat en je alle gradaties van licht laat genieten.
klik op de foto voor de video

Zo zong ooit Antonio Muñoz Molina het loflied over Andalusië, het land van licht, warmte en hartstocht, dat zoveel dichters en levenskunstenaars geeft geïnspireerd.

Andalusië vertoond inderdaad een grote verscheidenheid aan landschappen en klimaatzones. Steeneikbossen worden afgewisseld door kurkdroge steppen en zandduinen maar ook reizen er gebergten op zoals de Sierra de Grazalema in het achterland van Cadiz.

Juist deze variatie, de verschillende invloeden van het Atlantische, het Mediterane en het continentale klimaat, bepalen de charme van deze regio.

De achthonderd jaar durende heerschappij van Moren en Arabieren heeft in geen andere Spaanse streek meer sporen nagelaten dan in Andalusië. De hoge beschaving van de Arabieren komt tot uiting in de architectuur, in kunst en muziek en in de kookkunst. Van de Arabieren komen de recepten die op creatieve wijze vlees of vis met vruchten en kruiden combineren. Bovendien waren zij meesters in het componeren van fantasievolle zoete nagerechten.

Ze brachten vijgen, graantappels, citrusvruchten en meloenen mee en deze zonminnende vruchten gedijen uitstekend aan de Andalusische Middelandse- Zeekust en in het dal van de Guadalquivir waar ook aardbeien, cactusvruchten, perzikken, kersen en kweeperen groeien.

De keuken van Andalusië leeft bij de gratie van de smaak van haar producten zelf. De streek heeft onnoemlijk veel te bieden; vis en schaal- en schelpdieren, fantastische hammen en worsten, en groenten en olijfen in alle soorten en maten. Veel van deze ingrediënten schitteren met hun culinaire charme in de vorm van tapas, de smakelijke hapjes die in Andalusië geboren zijn.

En daarbij past natuurlijk altijd een goed glas sherry uit de Jerezstreek of een stevige wijn uit het zonnige zuiden.

Ga naar de website Gastronomische Genoegens Andalusië