Gastronomie

Gastronomische Genoegens in Andalusië

In Andalusië vloeien de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samen. 
De fascinerende keuken van de acht provincies is het resultaat van een mix van culturen, gekruid met gewoonten, bezienswaardigheden, geuren en smaken.

Traditie verenigt zich met moderniteit en innovatie van de hand van Andalusische internationaal gerenommeerde chefkoks die door hun creaties en het gebruik van uitzonderlijke streekproducten zijn uitgegroeid tot de beste ambassadeurs van de Andalusische keuken

De Zuid Spaanse keuken is gebaseerd op verse, regionale producten en robuuste gerechten. Zoals Picasso met een paar streken van het penseel een schilderij neerzet, zet de Mediterane kok heel kundig, met niet meer dan een paar kenmerkende ingrediënten, de meest typische Andalusische smaken op tafel.

Er zijn ruim acht miljoen Andalusiërs, en die koken allemaal anders. Standaardrecepten bestaan niet. Een simpele soep kan in elke streek, elk dorp en zelfs elk gezin anders zijn. Er is maar één traditie die alle koks bindt: het geloof in de speurtocht naar de beste ingrediënten voor hun traditionele gerecht.

Spaanse ingrediënten

De Andalusische keuken kent vele recepten die geroemd worden om hun eenvoud. Met slechts een handvol ingrediënten toveren Andalusische chefs de heerlijkste gerechten op tafel. Neem de koude gazpacho of de salmorejo cordobés, deze worden klaargemaakt  van oud brood en overrijpe groenten. Of de vele soorten stoofschotels met kikkererwten of linzen en vele voedzame groenten. In de Andalusische keuken regeren vlees en vis, granen, groenten en fruit, en natuurlijk alles overgoten met prachtige vloeibare goud, de olijfolie.

Er wordt gebruik gemaakt van kruiden zoals peper, paprika, knoflook, kaneel, saffraan, rode paprika, hete pepers, die de gerechten een onmiskenbare smaak geven. Evenals noten en amandelen die in veel desserts verwerkt worden.

Smaakexplosies

Zuid Spaanse chef-koks hebben stilzwijgende stelregels waarbij ze je smaakpapillen een reis door de seizoenen laten maken. Gerechten geïnspireerd door een bepaalde streek aan zee, het platteland of de bergen. Ook het klimaat en de cultuur spelen een grote rol.

  • Ze zijn creatief maar blijf trouw aan de herkomst van de ingrediënten.
  • Ze onderzoek alles en zijn nieuwsgierig naar nieuwe technieken.
  • Ze mijden zinloze complicaties en laten je de schoonheid van eenvoud ontdekken.

Lees verder op de nieuwe en complete gids over de Gastronomie van Andalusië

Ga naar de website: Gastronomische Genoegens Andalusië