Er zijn veel manieren om de Camino de Santiago te ontdekken, normaal gesproken lopend, met de fiets, of te paard. Er bestaan zelfs vele Caminos de Santiago. Maar het oorspronkelijke pad gaat niet over land, maar over zee. Volgens de geschiedenis zijn de overblijfselen van apostel Santiago over zee vervoerd en zo in Santiago de Compostela aangekomen. Via de monding van de rivier Arousa bij de Rias Baixas, vergezeld door zijn discipelen Teodoro en Atanasio in een boot.

De zeilreis El Camino a Vela start vanuit Hondarribia in Baskenland en gaat via 13 zeiletappes langs de kust van Cantabria en Asturias tot aan Galicië. Op dag 14 vaar je met een motorschip over de Rias Baixas terwijl enorme stenen cruxeiros xacobeos langs de oevers de richting aangeven. Op de laatste dag loop je de laatste 24 kilometer naar Santiago waar je de laatste stempel in je pelgrimsboekje kunt laten zetten en het beeld van de apostel Santiago in de kathedraal kunt begroeten.
Ieder jaar wordt el Camino a Vela georganiseerd op een vaste datum met vertrek uit Hondarribia, vlakbij San Sebastian. De gezamenlijke internationale tocht wordt gezeild om deze originele manier om naar Santiago te komen meer bekendheid te geven.
De voorwaarden om het Compostella certificaat te verkrijgen zijn dat je minstens 100 mijl gezeild moet hebben en de laatste kilometers naar Santiago te voet aflegt. Onderweg ontvang je stempels van de organisatie Sail the Way in het pelgrimspaspoort die bewijzen dat je de havens hebt aangedaan. De Camino a Vela is sinds enkele jaren officieel erkend bij de Kathedraal als Santiagoroute.

Wil je meer informatie of zou je volgend jaar mee willen zeilen, dan kan ik je in contact brengen met de organisatie of één van de charterschepen die mee doen. Ik kan je verzekeren dat het een onvergetelijke ervaring is!
Waarom is de Camino a Vela duurzaam?
- Met een zeilschip verplaats je je met behulp van wind en gebruik je geen vervuilende brandstoffen
- Deze tocht bevordert de plaatselijke economie doordat ze bekendheid krijgen. In iedere haven waar de schepen binnenkomen wordt er gegeten in lokale restaurants en worden boodschappen gedaan in dorpszaakjes.