Extremadura

Extremadura is gelegen in het zuidwesten van Spanje, aan de grens met Portugal. De hoofdstad van de regio is Mérida, maar de grootste stad is Badajoz.  De regio heeft logistiek gezien een gunstige geografische ligging, aangezien het zich op gelijke afstand bevindt van de grote steden Madrid, Sevilla en Lissabon.

Hoofdstad Merida, is de stad met een enorme Romeinse geschiedenis, waarvan het archeologische terrein op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Verder staan in Extremadura het oude stadscentrum van Caceres en het klooster Santa Maria de Guadalupe op deze Werelderfgoedlijst.

Nationaal Park Monfragüe is waarschijnlijk de bekendste trekpleister van de regio Extremadura voor natuurliefhebbers. Het uitgestrekte natuurgebied met een omvang van ongeveer tien bij dertig kilometer strekt zich grotendeels uit langs de randen van de Tajo rivier en vormt een paradijs voor roofvogels. 

Het is dan ook een van Europa’s belangrijkste roofvogelgebieden. Zo is het het leefgebied van Spaanse keizerarenden, dwergarenden, steenarenden, monniksgieren, vale gieren, zwarte wouwen, oehoe’s en meer. Dus wil je roofvogels spotten, dan is dit natuurpark in Extremadrua een fantastische bestemming. En dan vooral de Peña Falcón rots in Monfragüe, die ook wel Salto del Gitano genoemd wordt.

De regio is nationaal leider op het gebied van elektriciteitsproductie met zonnetechnologie. Met 12 fotovoltaïsche parken in aanbouw en 61 andere projecten in de pijplijn is Extremadura een bloeiende stad binnen de fotovoltaïsche zonne-energiesector. Tevens blijkt dat de provincie Cáceres 3.000 uren zon heeft per jaar; een cijfer dat veel bedrijven in de energiesector aantrekt en nieuwe werkgelegenheid biedt in de regio. Duurzame energie heeft de toekomst.