Iets buiten de stad van Zamora kun je een kleinschalige kaasfabriek bezoeken en aan een workshop kaasmaken deelnemen. Kaaskop als ik ben, wilde ik daar wel meer over weten en daarom ging ik iets buiten de stad op bezoek bij Teodolindo en zijn zonen die generatie na generatie een kleinschalig kaasfabriekje in stand houden en een museum hebben ingericht.

In het museum Chillon legt Pablo, de zoon van Teodolindo, uit hoe zijn overgrootvader ooit begonnen is met de kaasproductie van schapenmelk. Aan de hand van oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en wat korte video’s krijg je een goede indruk hoe de ontwikkeling in de loop der jaren is ontstaan. Het fabriekje zorgt inmiddels voor rond de duizend kazen per dag die allemaal met de hand worden ingesmeerd met olijfolie en vervolgens een rijpingsproces doorstaan of worden bestrooid met gerookte paprikapoeder, kruiden of as.
Na het bezoek aan het museum en de eventuele workshop wacht je een kaasproeverij. Vergezeld met een lekker glas rode Toro wijn. Als je gek bent op kaas en ga je vast de deur uit met een heerlijk assortiment in je tas om later thuis nog eens lekker na te genieten.
Waarom is Queseria Chillon duurzaam?
- Het is een kleinschalig familiebedrijf waar het ambacht van kaasmaker al vier generaties van vader en zoon wordt overgedragen.
- Queseria Chillon werkt uitsluitend met natuurlijke producten en de kazen worden allemaal met de hand gemaakt en ingesmeerd met olijfolie, as of gerookte paprikapoeder.