Ecologische wijn en biodiversiteit

Het plaatsje Rueda, in de provincie Valladolid, kent enorm veel bodega´s. Ik heb er al heel wat bezocht en verschillende Ruedawijnen van de Verdejodruif geproefd. Op het gebied van ecologische wijnen springt Bodegas Menade, aan de rand van Rueda er zonder meer uit.

Bodegas Menade werd opgericht in 2005. Maar de nog jonge Alejandra, Marco en Richard zijn al de zesde generatie van een familie die zich toelegt op wijn .Elk van de generaties van de familie begon hun wijnen te maken in deze oude winery en elk van hen had een baanbrekende visie op het gebied van kwaliteitswijnen. Maar aan het begin van de jaren 2000 besloten de twee broers en zus Sanz om hun eigen project te starten: Alejandra in export en communicatie, Marco in wijnbouw en Richard in oenologie. En alles gebaseerd op respect voor de natuur en een terug naar traditie.

De sleutel is om traditie en technologie te combineren. Een alliantie met de omgeving en profiteren van de hulpbronnen die het biedt. De zogenaamde bestuivingstuin van Bodegas Menade is één grote multi-specifieke tuin met inheemse soorten uit Castilla y León die het hele jaar door in leven is.  Om deze reden zijn vaste planten gebruikt om een ​​groot bloemencircuit te creëren voor alle soorten insecten die in insectenhotels leven.

Bij Bodegas Menade kun je verschillende wijnproeverijen reserveren. Van een basisproeverij, tot een bezoek aan de wijngaard of inclusief met lunch. Ivan, die de proeverijen doet, spreekt engels en een beetje nederlands en kan boeiend vertellen over zijn passie: biodiversiteit. Ik kan het je aanraden, want je proeft heldere wijnen met een eerlijke smaak.

Waarom is Bodegas Menade duurzaam?

  1. Bij Menade vervangen ze chemische behandelingen door andere natuurlijke technieken, zoals planteninfusies van brandnetels en kaneel of wei, die meer respect hebben voor de bodem, de wijnstok en de gisting.
  2. De creatie van micro-ecosystemen biedt een leefgebied voor insecten en vogels die roofdieren zijn van andere insecten, die schadelijk zijn voor dedruiventrossen. Met andere woorden, de bloemensoorten worden ‘schuilplaatsen’, verbeteren de ecologische rijkdom en zorgen voor een evenwicht tussen flora en fauna.

Lees meer over Bodegas Menade in de blog