Wandelen en fietsen in de Sierra Subbetica

Het natuurpark Sierra Subbetica ligt in Andalusië, op slechts een uurtje rijden van Cordoba of Malaga stad. Het is de thuishaven van één van de grootste kolonies griffioengieren van Spanje en sinds 1988 een erkend natuurpark.

Het natuur- en geopark beslaat de witte dorpen Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar, Luque, Priego de Córdoba, Rute y Zuheros. De meest bezochte dorpen zijn: Cabra met de hermitage, Iznajar met het stuwmeer en Zuheros met de beroemde Cueva de los Murciélagos (vleermuizengrot). Dit is een spectaculaire grot vol met stalagmieten en stalactieten die zijn ontstaan door eeuwenlange erosie.

De flora van de Sierra Subbetica bestaat naast duizenden olijfbomen ook uit diverse soorten eiken en wilde bloemen zoals narcissen en orchideeën. Qua fauna tref je hier veel roofvogels aan zoals gieren, adelaars en een grote populatie slechtvalken. Deze slechtvalken zijn dan ook het symbool van het Sierra Subbetica.

In het natuurgebied zijn negen bewegwijzerde wandelpaden. Daarnaast is de “Via Verde de Subbetica” een aanrader. Een traject dat vroeger dienst deed als spoorlijn en dat je langs prachtige plekken en via diverse tunnels en viaducten voert. Hoe kun je deze mooie plekken combineren en plan je je je bezoek om de dorpen en de omgeving goed te leren kennen? Ik raad je aan om er drie dagen voor uit te trekken en twee overnachtingen te reserveren.

Het landschap is indrukwekkend en de uitzichten zijn adembenemend. Er zijn eindeloze olijfboomgaarden en duizenden hectaren ruig kalksteengebergte. Een regio die één en al historie is, want in de Subbetica liggen meer dan 300 archeologische opgravingen. In de dorpjes bezoeken we musea, kastelen en andere fascinerende monumenten, meer dan genoeg om iedereen, die geïnteresseerd is in geschiedenis, tevreden te stellen.

Als je de Sierra Subbetica bezoekt, begrijp je wat de waarde van de 200 miljoen oude Geoparken en van het bewaren van dit geologisch erfgoed is. Het gaat in de parken niet louter om de stenen, maar ook om de cultuurhistorische ontwikkelingen. Het gaat om het verhaal en om de ontstaansgeschiedenis naar boven te halen en uit te dragen zodat de bewoners maar ook de bezoekers er meer van kunnen ontdekken en beleven. Mede hierdoor draagt de status Geopark, die je kunt vergelijken met een Michelinster, bij aan de identiteit en aantrekkelijkheid van het gebied.

Waarom is de Sierra Subbetica duurzaam?

  1. 1. Subbética is een bestemming met een perfecte natuurlijke omgeving voor het beoefenen van ecotoerisme, met een zeer gevarieerd aanbod van hotels, restaurants en actief toerisme die het bewustzijn van duurzaamheid in hun producten en diensten bevorderen. Het is een gebied met hoge ecologische en geologische waarde, waar honderden olijfgaarden overheersen.

2. In deze regio kun olijfolie-perserijen bezoeken en de hoogwaardige en wereldwijd bekende Extra Virgen Olijfolie uit de Subbetica proeven. Ook kun je wandel- of fietservaringen opdoen op de Vía Verde del Aceite,  geologische routes door het natuurpark en Geopark volgen, nautische activiteiten in het grootste stuwmeer van Andalusië uitoefenen, sterren kijken en fantastisch genieten van de lokale keuken met streekproducten die bereid worden met de extra virgen olijfolie.