Fietsen over de Vias Verdes

Heb jij al eens gewandeld of gefietst over een Vía Verde in Spanje? Deze wandel- en fietspaden zijn door heel Spanje te vinden. Zij voeren je mee door zeer diverse landschappen. En doordat zij relatief vlak zijn, zijn ze voor iedereen toegankelijk. Dus ook als je met kinderen op vakantie naar Andalusië gaat, kun je wandelen, fietsen of paardrijden over een Vía Verde.

Vías Verdes zijn letterlijk vertaald Groene paden. Paden, die aangelegd zijn op niet meer in gebruik zijnde spoorwegtrajecten in Spanje. Jarenlang hebben deze spoorlijnen er verlaten bijgelegen. Totdat men bedacht dat ze gebruikt konden gaan worden als wandel- en fietspaden. Zodat jong en oud op een gezonde en milieuvriendelijke manier het échte Spanje leren kennen. En zodat een stukje cultuur bewaard kan blijven.

Vanaf 1993 zijn er stukje bij beetje oude spoorlijnen omgebouwd tot wandel- en fietspaden: rails zijn weggehaald, er zijn borden geplaatst om de weg te wijzen, tunnels zijn verlicht en oude stationnetjes zijn omgebouwd tot bijvoorbeeld restaurant, hotelletje of informatiecentrum. De Vias Verdes lopen veelal door de natuur. Er bestaan routes van enkele kilometers tot routes van rond de 200 kilometer, die je in etappes kunt afleggen. Allemaal zijn ze uniek, aantrekkelijk en gevarieerd.

Het is daarom een prachtige optie voor Spanjebezoekers die het landschap, de cultuur en het erfgoed  op een duurzame wijze willen leren kennen. De routes zijn ook toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Bovendien zorgt het verbod op gemotoriseerd verkeer voor een hoge mate van veiligheid.

Mijn favoriete Via Verde loopt door het natuurpark Sierra Subbetica in Cordoba. Je kun daar goede fietsen huren en prachtige tochten maken.

Waarom zijn Vias Verdes duurzaam?

  1. Een van de doelen van de Vias Verdes is actieve en gezonde recreatie toegankelijk maken en het bevorderen van de mentaliteit ten gunste van een duurzame samenleving.
  2. Tijdens je vakantie gebruik maken van de fiets als vervoermiddel is niet alleen gezond, maar ook nog eens goed voor het milieu.

Kijk voor meer informatie en routes op mijn website bij Vias Verdes