Ecologische olijfolie proeven

Andalusië is de regio met de grootste olijfolieproductie ter wereld. Hierin ligt ook Cordoba, dat internationaal bekend staat als de ´Wereldhoofdstad van de olijfolie´.

De gehele regio Andalusië staat bekend om uitstekende olijfolie dat ook wel het vloeibaar goud wordt genoemd. Maar per provincie zijn er belangrijke verschillen. Belangrijk om te weten is dat sommige provincies een kwaliteitslabel hebben. Deze denominacion de origen (oorsprongsbenaming) hebben bijvoorbeeld de Sierra Magina en Sierra de Segura in de provincie Jaen, en Baena en Priego de Córdoba in de provincie Cordoba.

‘s Werelds beste virgen extra olijfolieën vinden hun oorsprong in Andalusië en zijn afkomstig van een verscheidenheid aan verschillende producenten. Het is mogelijk om een aantal van deze beste olieperserijen ter wereld te bezoeken voor proeverijen en educatieve rondleidingen. Het is daarom erg leuk en lekker om een zonovergoten vakantie in Andalusië te combineren met een rondleiding langs enkele van de belangrijkste producenten ter wereld.

Aan de rand van het plaatsje Priego de Cordoba ligt de olijfolieperserij van Aceites Vizcantar. Zij produceren een geweldige olijfolie op ecologische wijze. Fermin, de eigenaar van Vizcantar neemt je graag mee naar de olijfboomgaard en als het het plukseizoen is, rond februari kun je zelfs meehelpen plukken en je eigen olie mee naar huis nemen. Ook verkopen ze in hun winkel, dat eigenlijk een soort schuur is en waar je een olijfolieproeverij kunt reserveren, cosmetische producten op basis van olijfolie. Zo gebruik ik al jaren de geweldige handcreme van Vizcantar.

Waarom is de olijfolie van Vizcantar duurzaam?

  1. Aceites Vizcantar heeft een officieel zegel van kwaliteitscontrole op het gebied van ecologische landbouw.
  2. Er wordt 100% zonder insecticiden gewerkt op het land en dit wordt nog eens gecontroleerd voordat de geperste olie de flessen in gaat.

Maak een roadtrip door de Sierra Subbetica en ga langs bij verschillende olijfbodegas