Romans over Spanje

De Spaanse Maria is naar de Dominicaanse Republiek gereisd, waar ze de as van haaroverleden man Eduardo wil uitstrooien.

Een begin van het rouwproces van de weduwe die niets liever wil dan alle mooie herinneringen koesteren maar tegelijk haar eigen leven weer op de rit probeert te krijgen. De reis is oorspronkelijk bedoeld is als afsluiting van een intens verdrietige periode maar blijkt uiteindelijk het begin van een nieuwe levensfase.

Het verlangen om terug te keren naar Santo Domingo blijkt zo sterk, dat ze een half jaar later opnieuw haar koffers pakt …

Verkrijgbaar via iedere boekwinkel in Nederland en België en via Bol.com onder ISBN 978-94-6000-152-9.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Het boek Isabel vertelt het persoonlijke verhaal van een Spaanse vrouw die, omdat ze zich verplicht voelt de idealen van haar vader en haar echtgenoot te respecteren, haar eigen leven volledig ondergeschikt maakt. De beslissingen die anderen nemen, beïnvloeden alle aspecten van haar leven en hebben consequenties die haar hele levensloop bestemmen.

De fascinerende reis van deze bijzondere vrouw, die onder barre omstandigheden gedwongen deelneemt aan de grote exodus van Republikeinse vluchtelingen naar Frankrijk, geeft een prachtig beeld van de kwetsbaarheid en de armoede van mensen ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog.

Bestellen bij www.boekenbestellen.nl ,  via Amazon en iedere boekhandel in Nederland en België 

ISBN 978 94 6345 444 5

………………………………………………………………………………………………………………………………….

wind en water

Marion groeit in de jaren 60 op als enig kind van vrijheidslievende ouders in een puur Hollandse omgeving. Het grootste deel van haar jeugd woont ze op boten en haar vroegste herinneringen bestaan uit uitzicht op water en het geluid van krijsende meeuwen. Dan neemt ze ons mee op de reis door haar leven die haar op verschillende plekken in Spanje en Frankrijk landen brengt.

.

De schrijfster beschrijft zichzelf in dit boek als dochter, als echtgenote, als moeder en als geliefde en laat in al die hoedanigheden haar zwakke en haar sterke kanten zien. Met enorm veel enthousiasme en vrouwelijke flair maakt ze van elke boot, elke finca en zelfs van een oud kasteel steeds weer een echt thuis. Door de levendige beschrijvingen van de natuur en de mensen die ze ontmoet neemt ze haar lezers mee op haar spirituele zoektocht naar vrijheid, vriendschap en liefde.

Ook verkrijgbaar bij uitgever Van Dorp.  

ISBN: 9789461851239

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Het warme zuiden van Europa spreekt vele Nederlanders tot de verbeelding. Menigeen droomt daarom over een emigratie naar Spanje. Terwijl de meeste mensen blijven twijfelen, gooide Marion Hoogwegt drie decennia geleden al het roer om voor een leven tussen de Spanjaarden.

Zij weet als geen ander hoe het werkelijk is om als nuchtere noorderling bij een temperamentvol volk te wonen. Over bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen schreef zij  enkele jaren een column in het magazine Huis & Aanbod. Soms grappig, vaak ontroerend. Haar beste columns zijn gebundeld in Kus uit Spanje.

Bestellen bij www.boekenbestellen.nl ,  via Amazon en iedere boekhandel in Nederland en België 

ISBN:978-94-6129-050-2

………………………………………………………………………………………………………………………………….

de-hand-van-fatima

In 1568 brak er rebellie uit in de Alpujarras, een berggebied in het zuiden van Spanje. De morisken, onder dwang tot het christendom bekeerde moslims, hadden genoeg van de rechtsongelijkheid, de plunderingen en de vernederingen door de christenen en kwamen in opstand. Hun strijd was echter gedoemd te mislukken; ze werden verslagen, verspreid over het koninkrijk Castilië en ten slotte in 1609 verdreven.

Onder de rebellen bevindt zich de jonge Hernando, die zich na de nederlaag van 1568 in Cordoba vestigt, daar een bestaan opbouwt en intussen dingt naar de hand van Fatima. Hij richt al zijn energie op het eerherstel van zijn onderdrukte cultuur en religie. Daarvoor moet hij grote risicos en gedurfde initiatieven nemen.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

woorden van babel

Barcelona 2009. Pol Albión, een succesvol en geroemd auteur, heeft een mysterieuze brief van zijn onlangs overleden oom ontvangen. Hij moet de oude drukpers Babel vinden die vroeger bij hen op zolder stond om zo meer te weten te komen over zijn verleden, over zijn vroegste jeugd waar hij zich niets van kan herinneren.

Als getraumatiseerde jongen van zeven met een fotografisch geheugen werd Pol na de dood van zijn ouders door zijn oom en tante in huis genomen. Aan de hand van de letterkast en het verhaal van zijn oom over de drukpers groeide zijn liefde voor woorden, verhalen, taal en boeken.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

carrasco-de-grond-voeten
 

Aan het begin van de twintigste eeuw is Spanje ingelijfd bij het grootste imperium dat Europa ooit heeft gekend. Nadat de rust is hersteld, krijgen de militairen die het bevel voerden bij de bezetting een dorp in Extremadura toegewezen om zich te vestigen.

Eva Holman, de echtgenote van een van hen, leidt in die idyllische omgeving een teruggetrokken bestaan, totdat een zwijgzame man ongevraagd zijn intrede doet en geleidelijk steeds meer invloed op haar leven krijgt. Beiden delen een verlies groter dan ze kunnen dragen, bij elkaar vinden ze de kracht om op zoek te gaan naar de ware zin van het leven.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

spanje achter

Spanje heeft een eer hoog te houden als het aankomt op het levend houden van eeuwenoude, vaak uitputtende feestrituelen. En dat is opvallend voor een land dat de afgelopen vijfentwintig jaar een stormachtige ontwikkeling doormaakte. Spanje was een vastgeroeste dictatuur, maar stootte verbazingwekkend soepel door tot Europa’s voorhoede. En toch schuilt er achter de facade van het moderne Spanje een aanzienlijk weerbarstiger realiteit.

.
Spanje achter de schermen gaat in op de zo kenmerkende tweeslachtigheid. Aan de hand van een tiental feestrituelen, verspreid over verschillende regio’s in Spanje, beschrijft Steven Adolf de sociale, politieke en economische veranderingen van het democratische Spanje. Van eetgewoonten tot de chaos in het Madrileense verkeer. Van de seksuele moraal en politieke opvattingen tot de internationale economische expansie.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Terwijl ze met een ezeltje van Sevilla naar Granada trok deed Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa wordt elk jaar een gedetineerde vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigt ze zich in Málaga-stad, waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst.

De tribune van de armen gaat over een eeuwenoud en uniek gebruik, over het zoeken naar troost in de roes van de nacht, maar vooral over het verlangen naar menselijkheid.

…………………………………………………………………………………………………………………………………


In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.
Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Het verhaal van De gouden eeuwen van Andalusië begint in de achtste eeuw, als een jonge balling, de laatste erfgenaam van een Arabische dynastie, in Spanje het koninkrijk al-Andaloes sticht. Andalusië zou gedurende bijna acht eeuwen het beste van moslims, joden en christenen verenigen. Het betekende het begin van wereldse poëzie, van een adembenemende bouwkunst, van inspirerende literatuur en van grensverleggende wetenschap en filosofie. De invloed op de rest van middeleeuws Europa was aanzienlijk.
De Arabische aanwezigheid in Andalusië duurde tot aan de Renaissance, toen christelijke koningen niet-katholieken verdreven of hen dwongen zich te bekeren. In 1492, als Granada als laatste stadstaat bezwijkt voor de Reconquista, komt er aan al-Andaloes definitief een einde. Wat er van rest zijn magnifieke steden als Cordoba, Sevilla, Granada en Toledo, en de in dit boek tot leven gewekte moslims, christenen en joden.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..


‘Het godvergeten Spanje’ is een Spaanse bestseller zoals in Nederland onder andere ‘Dit is mijn hof’ en ‘De graanrepubliek’ verschenen.
Sergio del Molino combineert op schitterende wijze diverse genres: het boek is een een kruising van reisverhaal, autobiografie, (cultuur)geschiedenis, maatschappijkritiek en literair essay. Ook wie meer wil dan een reisgids, beleeft de cultuur van een land niet alleen, maar kan die met dit boek ook begrijpen.
In een tijdsbestek van slechts twintig jaar – tussen 1950 en 1970 – is een groot deel van het Spaanse platteland leeggelopen. De bevolkingsdichtheid is in veel gebieden zelfs lager dan in de meest verlaten, noordelijke delen van Europa.
In zekere zin houdt ‘Het godvergeten Spanje’West-Europa een spiegel voor. Daarin wordt scherp onthuld waar de tegenstelling stad- platteland toe kan leiden.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Merijn de Waal is jarenlang correspondent in Madrid geweest voor NRC Handelsblad. Inmiddels is hij terug in Nederland en werkt hij voor de eindredactie van de krant. Hij heeft Midden- Amerika altijd al in zijn portefeuille gehad en richt zich nu ophet onderwerp Mexico – VS. Eerder schreef hij Spaanse sporen, de neerslag van vijf jaar NRC-correspondentschap in Spanje, dat grotendeels in het teken stond van de grote economische malaise en diepe politieke crisis in het land.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

De mooie Mexicanse Teresa Mendoza is de jonge vriendin van een drugspiloot. Wanneer hij wordt vermoord, en zij met de dood bedreigd wordt, vlucht ze met hulp van een vriend naar Spanje. Ze belandt er in de hasjsmokkel en wordt gedwongen een gevaarlijk spel te spelen. Teresa groeit uit tot een meedogenloze drugsbarones met een kolossaal imperium van Mexico tot Spanje en verwerft wereldfaam als ‘De koningin van het zuiden’. Ze is briljant in haar vak. In de harde drugswereld krijgt ze de mannen er al snel onder, deze koele Mexicaanse, die opwindender is dan menig andere vrouw.
Maar wil ze werkelijk zo leven? Op het hoogtepunt van haar succes erkent Teresa dat ze eenzaam is en dat ze haar eer, haar ziel en haar menselijkheid verraden heeft. Op hetzelfde moment wordt ze geconfronteerd met een moeilijke keuze waarbij ze de dood van haar geliefde alsnog kan wreken…

………………………………………………………………………………………………………………………………….