Galicië

Een groen Spaans gebied, met prachtige steden en dorpen en geweldige uitzichten, met voor ieder wat wils. Galicië heeft veel te bieden voor wie weg van de massa en in de natuur wil reizen. Ook wandelen in Galicië is echt een aanrader. En hoewel je dan misschien vooral aan een pelgrimstocht naar de hoofdstad Santiago de Compostela denkt, is er nog veel meer te ontdekken!

De regio wordt ook wel het groenste gebied van Spanje genoemd. Het beslaat zo’n 30.000 km² en heeft meer dan 1.000 kilometer kustlijn, waarlangs eilandjes verspreid liggen. In het gebied zijn talloze natuurgebieden, waaronder vijf wetlands.

Wanneer u door Galicië reist, zul je merken dat het net is alsof je terug in de tijd gaat. Boerenbedrijven bewerken het land niet met machines, maar met gebruik van ossen en paarden. Je vindt er oude dorpen en traditionele stenen landhuizen. Maar Galicië biedt niet alleen middeleeuwse taferelen. Het pelgrimsoord Santiago de Compostella, waar de graftombe van de Apostel Jakobus is ontdekt, ligt eveneens in deze regio. De Galisische kust wordt gekenmerkt door een soort fjorden, de zogeheten Rias.

Hoewel Santiago de Compostela de hoofdstad is van Galicië, is het niet de grootste stad. Toch zijn er een flink aantal bezienswaardigheden te bekijken. Ten eerste kun je het Monasterio de San Martiño Pinario in de stad vinden, waarbij de barokke kerk een dubbel altaar bevat. Het Praza do Obradoiro is een van de mooiste pleinen ter wereld en vormt het eerste bezoekpunt van de pelgrims, omdat de barokke kathedraal van Santiago de Compostella zich hier bevindt. Achter de kathedraal ligt het plein Praza das Praterias, met een stenen fontein. Aan de kant van de klokkentoren van de kathedraal vindt je de Praza da Quintana.

Pontevedra ligt aan een lange inham aan de kust van Spanje. Het stadscentrum wordt gekenmerkt door gebouwen in romaanse en gotische bouwstijlen. Er zijn een aantal beroemde pleinen in de stad te vinden, zoals de Plaza de la Verdura, Plaza de la Ferreira en de Plaza de la Leña. De gotische stijl vindt je ook terug in de kathedraal van Pontevedra, de Santa María la Mayor, die zijn bestaansrecht dankt aan het geld van de zeevaarders gilden. De kerk van de Maagdelijke Pelgrim is ook een bekend bouwwerk in Pontevedra. De kapel heeft de vorm van een schelp, het wezenlijke symbool van de pelgrims.

A Coruña is een drukke havenstad, die een prominente rol heeft gespeeld in de Spaanse zeevarende geschiedenis. Het bekende schip Armada vertrok in 1588 uit deze stad. Bij een maritieme stad hoort natuurlijk een vuurtoren. De Torre de Hércules is de oudste nog werkende vuurtoren van Europa, die gebouwd is door de Romeinen en herbouwd is in de achttiende eeuw. Bezoek ook het stadhuis van La Coruña aan het Plaza de María Pita en de wandelpromenade aan zee, die de stad zijn bijnaam gaf: de glazen stad. Deze boulevard, La Marina, wordt geflankeerd door rijen balkons met glazen ramen, die bescherming moesten geven tegen de harde wind.

Lugo was voor de Romeinen een belangrijke plaats, waar zij de muur bouwden die de stad tot op heden ook nog kenmerkt. Deze stadsmuur, die bekend staat onder de naam Muralla en onderdeel is van de UNESCO Werelderfgoedlijst, is circa zes meter breed en tien meter hoog en heeft tien poorten. De romaanse kathedraal van Lugo is gebouwd naar het voorbeeld van de basiliek in Santiago de Compostella. Bezoek ook Montforte de Lemos, een plaats in de provincie Lugo, waar u een kasteel kunt bezichtigen, een Romeinse brug kunt bewonderen en het San Vicente klooster kunt bezoeken.

Het oude gedeelte van de stad Ourense is gebouwd rondom de warmwaterbron Fonte das Burgas, die water spuit van circa 65 graden Celsius dat uit drie fonteinen komt. Het oude gedeelte van de stad is interessant vanwege de Plaza Mayor, waar de kathedraal van de stad tevens aan gebouwd is. De Plaza Mayor wordt vooral gekenmerkt door de licht hellende vloer, die niet meer veel te vinden is in andere Europese pleinen. Een andere bezienswaardigheid van de stad is de Puente Romano, een oude Romeinse brug bestaande uit zeven bogen, die over de rivier de Miño loopt. Deze brug is nog steeds in gebruik.