Valladolid

Valladolid is één van de grote historische steden van Spanje. Het katholieke koningspaar, Filips II, Columbus en Cervantes, allemaal hebben ze hun voetstappen gezet in de eerste hoofdstad van het Spaanse Koninkrijk. En wist je dat het klassieke Plaza Mayor in Valladolid als voorbeeld diende voor tal van Spaanse pleinen?

Valladolid staat bekend om zijn goede tapas, vlees en wijn en viel al regelmatig in de prijzen, bijvoorbeeld voor ‘beste tapas van Spanje’. Het is daarom goed voor te stellen dat juist hier jaarlijks in november het Concurso Nacional de Pinchos y Tapas wordt gehouden. Gelukkig kan in Valladolid het hele jaar door genoten worden van tapas en smakelijke streekgerechten. Een makkelijke plek om te beginnen is de Plaza Mayor waar het wemelt van de tapasbars. Valladolid staat ook bekend om een aantal traditionele vleesgerechten. Hiertoe behoort het streekgerecht lechazo asado (ook bekend als ‘cordero lechal’). Het staat voor geroosterde lam dat speciaal bereid wordt in een houten oven.

Valladolid is ook een walhalla voor wijnliefhebbers dankzij de denominaciones de origen waaronder de vermaarde wijnregio Ribera del Duero. Voor wijnliefhebbers isn een bezoek aan Valladolid en de gelijknamige provincie dan ook niet compleet  zonder een bezoek aan een bodega of een fijn wijnlokaal.