Jaen

De stad Jaén ligt in de gelijknamige provincie in het noordoosten van de regio Andalusië. De stad heeft 112.999 inwoners en ligt in een uitgestrekt landschap overladen met olijfbomen. 25% van de wereldproductie van olijven schijnt uit deze regio van Spanje te komen. De lokale bevolking noemt dit niet voor niets het vloeibare goud. Verder heeft het een belangrijke functie in de regio als universiteitsstad, waardoor de stad een redelijk jonge bevolking heeft en is het steeds meer in opkomst als toeristische bestemming.

Net als de rest van Andalusië heeft ook Jaén een Moorse geschiedenis, welke we bijvoorbeeld terugvinden in het kasteel van Santa Catalina. De regio van Jaen staat verder bekend om zijn grote aantallen kastelen. De stad is gedrapeerd over heuvels en het centrum bevat daardoor veel kronkelende straatjes en steile hellingen, gecombineerd met paleizen in renaissancestijl. Dé bezienswaardigheid van Jaén is echter de enorme kathedraal die duidelijk te zien is in de skyline van de stad. In 1570 werd naar het idee van architect Andrés de Vandelvira begonnen met de bouw van deze enorme kathedraal in renaissancestijl, waarna tot 1802 werd verder gebouwd aan de huidige vorm van de kathedraal.

Zeer de moeite waard is een bezoek aan de Parador Castillo Santa Catalina hoog op de berg, met schitterend uitzicht over de stad en de olijfvelden. Oorspronkelijk stond hier een Moors fort, maar na de herovering door Ferdinand III van Castilië werd het huidige kasteel gebouwd.

Ook mag je een bezoek aan Baeza en Ubeda niet vergeten. De historische monumenten van Baeza en Úbeda staan samen op de werelderfgoedlijst. Beide steden kenden een enorme bloei in de 16e eeuw met als gevolg dat in deze steden prachtige Renaissance gebouwen te vinden zijn, voornamelijk ontworpen door de Spaanse architect Andrés de Vandelvira.