Granada

Granada was een door joden bewoonde stad toen in 1012 de Berberse Ziriden zich vanuit Elvira terugtrokken op veilige hoogten van het Alhambra. Uit de chaos van de minivorstendommen kwam Mohammed I in 1231 op als heerser over de stad en de provincie van Granada en het is wonderlijk dan dit sultanaat als laatste van de Moorse staten in Spanje stand wist te houden om pas in 1492 na vele jaren van roem ten val te komen.

Nadat Granada in handen was gevallen van de Katholieken Koningen, ontwikkelde de stad zich onder christelijke heerschappij tot een middenpunt van de Renaissance. Na een periode van verval in de 19e eeuw, staat Granada opnieuw in de belangstelling.

Alhambra (een groot paleis) is in de stad Granada gebouwd en is rijk aan Moorse bouwstijlen en fantastische tuinen. Het werd ooit gebouwd door Ismaíl I, Yusuf I en Muhammad V, omdat hun macht aan het afbrokkelen was. Het was een weerspiegeling van een paradijs op aarde, volgens hen. Het Alhambra heeft veel te lijden gehad, waaronder een poging van Napoleon om het op te blazen. Het Alhambra is een must om te bezoeken en een grote omweg waard!