Met de Van op zoek naar duurzaamheid in Spanje

Het leven als Digital Nomad en het concept Vanlife is helemaal hot. De laatste jaren trekken er steeds meer mensen op uit met een busje of een camper. Ik begrijp dat wel, een campervakantie geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Dat heb ik een paar jaar geleden wel ervaren tijdens een campertocht langs de Ruta Via de la Plata en de noordkust van Spanje.

Afgelopen winter begon het bij mij te kriebelen. Ik had er al vaak over nagedacht om een camper te kopen, maar zat steeds te twijfelen, omdat een camper best groot is en ik eigenlijk helemaal niet zo stoer ben met rijden. Totdat ik op een persreis collega’s ontmoette die een camperbusje hadden omgebouwd, en toen wist ik het opeens!

MaXperience goes Furgo

Na een zorgvuldige zoektocht en diverse bussen bekeken te hebben, kon ik mijn Ford Transit bus ophalen in Sevilla. Dat was meteen de vuurdoop, want ik moest hem zelf rijden naar Malaga. Eenmaal met de bus voor de deur begon het fantaseren over de inrichting. Bij de aankoop was de bus al betimmerd en van alle elektriciteit voorzien. Ook stond er een bedbank in. Dus ik besloot eerst eens een paar weekenden mijn aanwinst uit te proberen.

Er volgde wat tochtjes naar de kust van Granada, de Sierra Subbetica, naar Estepona en ik overnachtte zelfs helemaal alleen bij het strand van Cabopino in Marbella. Ondertussen maakte ik plannen voor een kleine verbouwing. Het Ikea keukentje was snel ingebouwd en daarna kon ik een fijne koffiemachine kopen. Want ´s morgens de deur openschuiven en met een mooi uitzicht en een lekkere kop koffie wakker worden is toch wel een luxe. Ook kwam er een ander bed, zodat ik onder het bed ruimte heb voor bevoorrading, stoeltjes en andere bagage. Het werd steeds leuker!

Beren op de weg

Maar voordat je met je Van legaal rondtoert door de bergen of langs een idyllische strandweg, gaat er het een en ander aan vooraf. En daar had ik me een klein beetje op verkeken… Alle veranderingen binnen de bus moesten worden vastgelegd in een project met officiële certificaten. Dat had nogal wat voeten, tijd en gevloek in de aarde. Ook moest ik de bus laten wegen bij de ITV, het Spaanse APK station. Toen ik dacht dat ik alles in orde had maakte ik een afspraak voor de keuring. Echter, toen ik daar op maandagmorgen bij het loket stond vertelde de ambtenaar dat het project nu eerst bestudeert ging worden.

Het werd maart en het werd mooi weer. Furgo stond treurig te wachten tot hij op weg kon. Het werd april en uitzonderlijk mooi weer, maar ook de paasweek viel hier in dus het bureaucratische leven lag stil. Eindelijk kreeg ik de afspraak waar ik op wachtte en met knikkende knieën ging ik op weg naar de keuring. Op een maandagmorgen… Hopend dat de ambtenaar in een goed humeur zou zijn… En dat viel gelukkig heel erg mee. Op twee kleine technische aantekeningen na kreeg ik afgelopen week de ITV sticker waar ik zo naar verlangde! 

Roadtrip

Plannen voor tochten zijn er voldoende. Want behalve met dit nieuwe initiatief met mijn Furgo ben ik ook bezig met een project over duurzaamheid. De komende maanden zal ik Spanje rondtoeren om te luisteren naar verhalen van Spaanse ondernemers die allemaal op een zeer verantwoordelijke manier hun diensten in het toerisme aanbieden. Dat kan een hotel of restaurant zijn, maar ook een bodega, een imker, een berggids of een kaasmaker met een groen hart, wiens passie het is om de wereld stap voor stap een stukje groener te maken. Deze inspirerende verhalen zullen volgend jaar allemaal gebundeld worden in mijn nieuwe boek met de titel; Duurzaam door Spanje.

Om mijn steentje bij te dragen aan duurzaam reizen ga ik mijn kilometers met de Furgo compenseren. Het compenseren van reizen kan al een tijdje, er zijn diverse initiatieven online waar je uit kunt kiezen die er voor zorgen dat de CO2 ook echt met natuurlijke elementen verwijderd wordt. Het compenseren van de uitstoot van mijn reis houdt in dat ik een financiële bijdrage lever aan een CO2-reductieproject. Deze reductie zou niet plaatsvinden zonder deze bijdrage. Zie het niet als dé oplossing maar een geste naar Moeder natuur zelf.

The Seaweed Company

Deze ondernemers hebben de zeeboerderij naar een next level gebracht! Het idee om de wereld nog een stuk groener te maken.

Hun doelstelling van The Seaweed Company is om CO2 uit het water te filteren, de circulaire economie te stimuleren en duurzame bewustwording te vergroten. Dit doen zij door het opschalen en uitbreiden van de zeewier boerderijen. Ook dragen ze bij aan de economie en welzijn in de wereld, doordat de boerderijen en het ontwikkelen van de producten voor veel gezinnen werkgelegenheid met zich meebrengt. 

Duurzaam door Spanje

Spanje zet zich serieus in voor de bestrijding van de klimaatverandering, aangezien de gevolgen daarvan zich nu al doen gevoelen: minder regen en een groter risico op verzuring in het zuidelijke deel van het land. Reizen zonder het milieu te schaden en tegelijk de plaatselijke gemeenschap ten goede te komen, is een modaliteit die stilaan aan belang wint op veel Spaanse bestemmingen.

Daarom wil ik je graag het Spanje laten zien waar mensen hun schouders zetten onder verantwoordelijk reizen. Dit wil niet zeggen dat ze met hun vinger wijzen over hoe iedereen het zou moeten doen. In tegendeel. Het zijn verhalen over mensen die je met open armen willen ontvangen en je een unieke en authentieke ervaring willen laten beleven. Mensen die iets te vertellen hebben. Waarom ze tot deze bedrijfsvorm of dit initiatief gekomen zijn. Mensen die teruggaan naar de oorsprong en dat graag willen delen. Door middel van ervaringen die inspireren.

Tijdens mijn roadtrips ga ik je op de hoogte houden en een tipje van de sluier oplichten over deze bijzondere ontmoetingen. Dus hou mijn social media de komende maanden in de gaten. Ik weet zeker dat je net zo enthousiast raakt als ik! Dus reis met me mee via Facebook en via Instagram.

Noot: Ik heb het project met de veranderingen in mijn bus laten opstellen door het bedrijf TuTuning homologaciones in Gandia. Zij hebben werkelijk aan alles gedacht, het contact en terugkoppelen ging razendsnel. Ik kan ze iedereen aanraden die na verbouwing de ITV (Spaanse APK keuring) zonder problemen door wil komen.

Een gedachte over “Met de Van op zoek naar duurzaamheid in Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s