De uitbundige keuken van Asturias

Asturias staat bekend als Paraiso Natural, een natuurlijke paradijs, en ze weten daar waarover ze spreken. Als je hier voor het eerst komt, sta je verbaasd over de rijke kleurschakeringen van de groene bossen en graslanden, de bergen en het natuurlijk blauw van de zee. Officieel is de regio een prinsdom en heet het al sinds 1388 El Principado de Asturias.

De Asturianen zijn nobel en introvert en ze zijn zeer trots op hun streek, maar tegelijkertijd ook warm, je wordt er zeer gastvrij ontvangen. Het zijn stoere en sterkte mensen met een opmerkelijk mijnen- en scheepsbouwverleden dat hun karakters heeft getekend. Gewoontes en tradities zitten diepgeworteld. Hier vind je authentieke en dunbevolkte plekken waar men een is met de natuur en waar de bevolking zich heeft aangepast aan de heftige elementen zoals kou en sneeuw in de winter.

Asturias is geen wijngebied, maar een cidergebied. De gastronomie is rijk aan verscheidenheid, en varieert van zeevruchten en vis tot vlees en groenten en natuurlijk ook zoetigheden. Het landschap wordt gekenmerkt door groene bergen met honderden koeien waardoor de streek bekend staat om de melk, maar vooral om de kazen waaronder de bekendste de cabrales, een groenige schimmelkaas is.

Cabrales


Cabrales komt, zoals de naam al zegt, uit de omgeving van het plaatsje Cabrales. Het is een harde kaas, type Roquefort, gemaakt van koeienmelk, meestal bijgemengd met schapen- en geitenmelk. De dieren, waarvan de melk afkomstig is, grazen in het de bergachtige streek rond de Picos de Europa. De kaas wordt verpakt in bladeren, die zorgen voor een apart aroma, en vervolgens in kalksteengrotten minimaal zes maanden gerijpt.


Naast de Cabrales heeft Asturias bovendien een grote variatie van andere, minder bekende koeien- en geitenkazen te bieden. Ik kan je dan ook aanraden om, als je in Asturias bent, een kaasplankje te bestellen en diverse kazen te proeven, waarbij je er wel rekening mee moet houden dat de meeste vrij sterk van smaak zijn.

Sidra

Verder zul je in Asturias veel appelboomgaarden vinden. Deze leveren de beste sidra, of cider van Spanje, die jaarlijks tijdens de Fiesta de Sidra welkom wordt geheten. Het schenken van Asturiaanse cider vereist een houding die bijna aan een flamencodanser doet denken. Door een specifiek fermentatieproces bevat de traditionele Asturische cider, in tegenstelling tot andere appelciders, geen koolzuur.

Om het toch een sprankelende smaak te geven, wordt het vanaf grote hoogte in het glas geschonken. Die sprankeligheid is echter vluchtig; en het glas moet daarom direct na het inschenken leeggedronken te worden. Deze manier van schenken, met de fles in een hand met een naar boven gestrekte arm en het glas in de andere hand, die weer zo ver mogelijk naar de grond wordt gehouden, is een Asturiaanse specialiteit.

Maar in deze appelstreek is er ook wijn te vinden. Gangas de Narcea is een klein gebied waar een uitstekende witte en rode wijn gebotteld wordt. Echter kun je deze wijn niet gemakkelijk in ieder restaurant bestellen omdat de productie vrij laag is. Voor mij waren deze wijnen een ware ontdekking, zowel de rode wijn van de rode albarin- of verdejodruif als de witte wijn van de witte albarindruif.

Fabada


Het meest emblematische gerecht uit de streek is Fabada, een stoofpot van fabes, een lokale soort witte bonen, en chorizo, bloedworst en spek. Fabes, hebben een hoge kwaliteit en hebben een geheel eigen denominación de origen, net als bij de oorsprongsbenaming van wijnen, en zijn zo wettelijk beschermd als typisch product uit Asturias.

Een ander bekend gerecht met deze specifieke bonen is fabes con almejas; witte bonen met venusschelpen.

Cachopo

Ook dit is een typisch gerecht in Asturias. Eigenlijk zijn het twee enorme steaks van rundvlees dat lijkt op een soortgelijke gerechten dat ook op andere plaatsen wordt gegeten, maar helaas voor de San Jacobo en de Cordon Bleu, de Cachopo is anders, hij heeft zijn nuances en is geworteld in een traditie van de Asturische gastronomie dat het uniek maakt.

Zeevruchten van de Cantabrische kust

Langs de kust van Asturias liggen prachtige kustplaatsjes met pittoreske haventjes waar dagelijks verse vis wordt binnen gebracht. De reden waarom de vis en schelp- en schaaldieren van zo een goede kwaliteit zijn ligt bij de temperatuur van het zeewater dat vrij koud is. Hier komt de beste merluza vandaan. Maar ook pulpo, kreeft, venusschelpen, krab wordt in de restaurants rechtstreeks uit zee dagelijks aangevoerd. En dat proef je!

Sidrerias en Mesa de Asturias

In Asturias is het gewoonte om in een sidrería te gaan eten. Gezellige bistro´s met lange houten tafels. Uiteraard wordt al het eerder beschreven lekkers aangeboden op de uitgebreide kaart en zonder dat je er om vraagt staat er onmiddellijk een traditionele groene fles met sidra op tafel.

Wil je wat luxer en genieten op hoger niveau dan ga je naar een Mesa de Asturias. Hier ligt de nadruk op een gastronomische ervaring met hoogstaande producten die bereid worden met de laatste innovatieve snufjes. Die worden opgediend aan prachtig gedekte tafels met mooi servies.

Mijn ervaring is dat Asturias een keuken biedt die zee en bergen combineert met verse en hoogwaardige ingrediënten. Een keuken met een unieke stijl, met respect voor de klassieke gastronomische erfenis en waar kwaliteit en vakmanschap overheerst. Het is niet voor niets dat er diverse chefkoks en michelinsterren uit Asturias komen.

Kijk voor meer informatie op de Website van Asturias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s