Het dynamische jaar 2022, tweede deel

Dat 2022 een interessant promotiejaar ging worden, was me in de eerste helft van het jaar al duidelijk geworden. De toeristensector stond te popelen om de coronanachtmerrie achter zich te laten en een frisse start te maken om zichzelf op zijn best te laten zien.

Pelgrimsreis over zee

Meestal zijn er tijdens de zomermaanden geen persreizen, maar dit keer werd ik in juli uitgenodigd voor wel een heel bijzonder project. Meezeilen op een jacht over de Camino de Santiago! Stel je voor! El Camino de Santiago a vela! Met een rugzak vol zeiloutfit stapte ik begin juli aan boord van een schitterende Bavaria en zeilde de laatste trajecten mee van een tocht die was begonnen in Hondarribia in Baskenland, 14 dagen eerder.

Met meer dan 30 zeilschepen bevoeren we de kust van Galicia om te eindigen bij de Rias Baixas, Vilagarcia de Arousa, om de laatste 24 kilometer te lopen naar Santiago de Compostela. Wat een bijzondere beleving! Ik heb mijn hele leven veel gezeild dus ik genoot dubbel van deze unieke kans. Voor meer informatie over deze bijzondere reis kun je het artikel lezen in mijn blog.

De betekenis van Kilometro 0

Augustus werd een warme en rustige maand. Meestal gebruik ik deze                                   tijd voor veel schrijfwerk omdat je overdag vanwege de warmte in Andalusië toch beter binnen kunt blijven. Maar deze zomer kreeg ook nog een gastronomisch tintje, omdat ik me eerder dit jaar had aangesloten bij club KM0, een groep personen die graag restaurants en producten uitproberen die in Malaga geproduceerd worden en door chef koks op origínele wijze bereid worden.

Kilometro zero, betekent dan ook dat je gaat voor streekproducten uit de regio. Het kon niet beter. Zwoele avonden op dakterrassen en verkoelende restaurants aan zee en met elkaar genieten van het neusje van de zalm van de smaak van Andalusië.

Een duik in de renaissance in Ubeda en Baeza

Daarna werd het september en kwam het arbeidsleven in Andalusië weer langzaam op gang. Allereerst stond er een vriendinnenreis naar Ubeda en Baeza op het programma. Compleet nieuw voor mij was het bezoek aan de Sinagoga de Agua. Amigo Andrea Pezinni gaf ons een boeiende rondleiding en nam er de tijd voor om over de details van deze, per toeval ontdekte, synagoge te vertellen.

Het groene paradijs Asturias

Een paar dagen later zat ik alweer in het vliegtuig naar Asturias. Daar ontdekte ik een schitterend natuurgebied, de Somiedo en ging ik met een aantal mensen op pad om beren, wolven en herten te spotten. Dit gebied, dat ik nog niet eerder bezocht had, heeft mijn hart gestolen. Zo schitterend groen, met op grote hoogte heldere meren en een oase van rust. Bovendien een vriendelijke bevolking en uitstekende gastronomie. Ik ontmoette er boeiende personen die me over het harde leven in de Asturiaanse bergen vertelden.

Vogels spotten in Monfraguë

Een week later wandelde ik door een ander natuurgebied dat al heel lang op mijn wensenlijstje stond. Samen met amigo, groot kenner en vogeldeskundige Raul Virtosa maakte ik tochten door het indrukwekkende natuurpark Monfrague. Zelfs een romantisch momentje mocht niet ontbreken. Toen we konden genieten van een prachtige zonsondergang vanaf de top van het kasteel van Monfrague terwijl burlende herten indruk maakten op vrouwtjes beneden ons in het dal.

Promotie binnenland van Andalusië

In oktober vond de jaarlijkse Tierra Adentro in Jaen plaats. Een netwerkevenement dat ieder jaar georganiseerd wordt door de Junta de Andalucia. Ook hier weer mooie ontmoetingen en weerzien met vele collega’s met wie plannen en samenwerking werd gesmeed. De pretour aan Jaen bracht ik met andere reisorganisaties door in de Sierra Norte van Sevilla en de posttour vond een aantal dagen plaats in de Sierra Segura in het groene natuurgebied Cazorla dat zich voor de gelegenheid vast in herfsttooi had gehuld.

Persreis langs de witte dorpen van Cadiz

Deze week werd onmiddellijk gevolgd door een blogreis langs de witte dorpen van Cadiz. Ook hier weer veel gewandeld, veel nieuwe spots ontdekt zoals Romaanse zoutpannen midden in de bergen en biologische familie olijfolie fabriekje bij Zahara de la Sierra. Aan plaatselijke gastronomie ontbrak het uiteraard niet en ook konden we genieten van Middeleeuwse feesten in verschillende dorpen die we bezochten, zoals in Setenil de la Bodega.

Nieuw project voor 2023, Sierra Subbetica

Toen de temperaturen begonnen te zakken en het plaatje Rute in de Sierra Subbetica zich begon voor te bereiden op kerstmis nam ik deel aan Conexión Subbetica. Een netwerk evenement waar diverse bedrijven in de toeristische sector van de Subbetica in Cordoba zich konden presenteren. In samenwerking met de CIT Subbetica presenteerde ik samen met Maria Camacho en Irene Portillo het promotieplan 2023 voor de Nederlandse markt.

Hier zul je zeker vanaf januari meer over horen want gedurende de komende twaalf maanden zal een groot deel van mijn werk in het teken staan van dit prachtige wandel- en fietsgebied. O.a. door een presentatie in Nederland te houden, de website in het Nederlands te vertalen, persreizen te organiseren én een Nederlandstalige blogpagina op te zetten. Ik kijk er naar uit! Deze opdracht is voor extra leuk omdat de veelzijdige Subbetica een van mijn favoriete bestemmingen is.

MaXperience on the road

Tja, al dat reizen gaat je in het bloed zitten. Als ik dan een tijdje thuis ben, begint het weer te kriebelen… En zo kwam het dat ik in november een Ford Transit busje kocht en ben gaan inrichten. Het gevoel van vrijheid, lekker op weg gaan wanneer je wilt, je bed bij je hebben en als digital nomad mijn werk kunnen doen, waar ik ook ben. Het sprak me al jaren aan en nu kan ik mijn droom realiseren.

Inmiddels heb ik al twee proeftochten gemaakt! En de werkelijkheid overtreft al mijn verwachtingen. Heerlijk is het! Om te toeren en een overnachtingsplek uit te kiezen terwijl je onderweg bent. En bovendien het grote genieten in de natuur te kunnen combineren met mijn werk of met afspraken.

Volgend jaar horen jullie meer. Want MaXperience gaat on the road. En wel met nog een ander plan dat dit jaar is ontstaan. Een roadtrip langs plekken waar ik bijzondere mensen heb ontmoet die allemaal iets met mij gemeen hebben: duurzaamheid en passie voor responsable toerisme. Maar liefst vijfentwintig ontmoetingen staan er gepland voor het komende jaar. En om je hiervan mee te kunnen laten genieten, zal ik ze alle 25 beschrijven. Hou mijn website en social media in de gaten😉

Om dit dynamische jaar af te sluiten wens ik jullie mooie dagen en een sprankelend begin van 2023. Het is nooit te laat om een nieuwe weg in te slaan, om een nieuw verhaal te beleven of een nieuwe droom te creëren…

Maak er een mooi jaar van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s