Eilandhoppen naar Canarische kunst

De Canarische eilanden barsten van de bezienswaardigheden. Voor iedereen is er wel iets te beleven. De actieve vakantieganger kan er schitterend hiken, de cultuurliefhebber kan er zijn hart ophalen aan prachtige architectuur en kunst, de zonaanbidder zit er goed voor zon, zee en strand en de natuurliefhebber kan er genieten van adembenemede uitzichten en het nationale park.

Lanzarote, eiland vol verassingen

Als je Lanzarote zegt, dan zeg je César Manrique. Wie ooit op het eiland is geweest of van plan is er naartoe te gaan, gaat deze naam gegarandeerd tegenkomen. Misschien heb je zelfs al wel één van zijn werken bezocht.

Kunstenaar en architect César Manrique was en is de meest bekende persoon die op Lanzarote geboren is. Zijn invloed op het eiland is echt enorm geweest en is in veel van zijn werk terug te zien. Kunst van Manrique kenmerkt zich door de harmonie tussen natuur en bebouwing. In de kunst- en architectuurwereld staat zijn werk ook wel bekend als non-figuratief, alles is in evenwicht met de omringende natuur en omgeving. Dit vind je terug in zijn werken die een populaire bezienswaardigheid zijn, maar ook in zijn voormalig woonhuis.

In veel van zijn kunst zie je telkens zijn kenmerkende stijl terugkomen. De natuur en omgeving staat centraal. Bekende werken van Manrique´s hand zijn: Jameos del Agua, Mirador del Río en Jardín de Cactus. Daarnaast vindt je zijn werk terug in het Gran Meliá Salinas Hotel en diverse restaurants.

Bijzondere strijd tegen het massatoerisme en hoogbouw

César Manrique´s liefde voor het eiland Lanzarote heeft nagenoeg zijn volledige leven beheerst. Dankzij hem is er op Lanzarote voornamelijk laagbouw te vinden. Hij vond, samen met nog een aantal anderen, dat het toerisme op het eiland zich enkel kon ontwikkelen als dit gepaard ging met respect voor de bijzondere, karakteristieke natuur. Met deze gedachte heeft hij dus niet alleen zijn eigen werken gemaakt, maar ook ontzettend veel andere werken en project op het eiland beïnvloed.

Fundación de César Manrique

Wie meer wil weten wil over het leven en werk van César Manrique, kan het Lanzarote Fundación de César Manrique bezoeken. Dit is zijn voormalig woonhuis dat is gelegen tussen de plaats Teguise en de hoofdstad Arrecife.  Het huis is gebouwd in en rond lava-bellen, kenmerkend voor de oorsprong van het eiland. Zo bevat het huis ondergrondse lava-bellen die verder zijn uitgehouwen en omgebouwd tot kamers. Ook zijn er allerlei kunstwerken van de voormalig eigenaar te vinden. Daarnaast tref je er ook werken van andere bekende Spaan kunstenaars zoals van Pablo Picasso.

Gran Canaria, de bijzondere magie van overal en nergens

Vanuit Lanzarote kun je met de veerboot gemakkelijk naar Gran Canaria reizen en een kijkje nemen achter de stranden waar zich een bijzondere cultuur verbergt. Een zeldzame mengeling van invloeden die bezoekers honderden jaren lang hebben meegebracht. Deze kwam tot bloei omdat het eiland fungeerde als baken op weg naar de nieuwe wereld. Schepen uit alle hoeken van de oude wereld meerden hier aan. De bijzondere melange van aroma’s, kleuren en culturen kwam de reizigers van toen spontaan tegemoet.

Niemand verwachtte zo’n diverse cultuur zover weg van de wereldsteden. Al meer dan vijf eeuwen lang blijven de bezoekers van het eiland zich verbazen. De halve wereld heeft zo zijn stempel op Gran Canaria gedrukt. Op de kleine dorpjes met hun smalle straatjes, op de verborgen landerijen. Op de villa’s van de rijke kooplieden en op de havens waar de stoomschepen aanmeerden.

Wie verwacht er nu een enorme neogotische kerk middenin een bananenplantage? Of resten van een historische stad van voor de Spaanse verovering op een paar minuten van de lokale markt? Het standbeeld van een Italiaanse admiraal in een verlaten straat? Een oude graanschuur midden in de rotsen? Niemand. Niemand verwacht een buurt uit de 15e eeuw in koloniale stijl verborgen in een luidruchtige en drukke havenstad. Niemand verwacht dat op het eiland zoveel mensen, kleuren, smaken, muziek, kunst en architectuur hun sporen blijvend hebben achtergelaten. Toch is het zo.

Bewonder tricontinentale kunst in het CAAM

Al die invloeden kun je vinden in het moderne museum CAAM of het Atlantische Centrum voor Moderne Kunst dat onderdak geeft aan een collectie kunstwerken van internationale artiesten. Het is een prachtig, gerenoveerd 18de -eeuws huis met drie verdiepingen. Het museum ligt in de historische wijk Vegueta achter de kathedraal, in het oude stadsgedeelte van de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria.

Het speciale aan dit museum is dat het gericht is op kritisch denken en de artistieke cultuur van drie continenten: Afrika, Amerika en Europa. Je gaat mee op reis langs de artistieke cultuur waarbij schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst, grafische werken, mail art en interessante tentoonstellingsprojecten met als centrale thema die “tricontinentaliteit” aan bod komen.

Vrij entree voor iedereen met een volledig programma tentoonstellingen en een goed gevulde agenda informatieve activiteiten met hedendaagse kunst. De bibliotheek, met bijna 57.000 boeken, biedt een uitgebreide collectie gewijd aan kunst van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse artiesten. Bovendien is er een winkel waar je ruime keuze hebt voor een perfect souvenir, zoals boeken, ansichtkaarten, bijouterie, en decoratieartikelen.

Eilandhoppen

Ben je nog niet uitgekeken en nieuwsgierig geworden naar kunst op de Canarische eilanden, neem dan ook eens een kijkje op de andere eilanden; Tenerife, La Palma, El Hiero, La Gomera of Fuerteventura. Al deze eilanden zijn per ferry vanaf Gran Canaria te bereiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s