Tantum, een weldadige beleving in het oude Castilië waar je stil van wordt.

Als iets goed gaat, wees dan tevreden en vraag niet om meer. Dat is het filosofisch motto van Tantum. De ervaringen die daar bij horen, ga ik beleven in twee wellnesshotels van Castilla Termal. Volgens de brochure zijn ze uniek, natuurlijk en duurzaam. Kortom, dé bestemmingen voor een TANTUM-reis.

Nieuwsgierig geworden reis ik af naar Castilla y Leon, het historisch centrum van Spanje, en ga een kijkje nemen. De eerste twee dagen staan gereserveerd in Castilla Termal Olmedo in de Rueda wijnstreek en de volgende twee dagen ben ik gast in Castilla Termal Valbuena, gelegen op de Golden Mile van de Ribera del Duero bodega’s. We hebben het hier over mijn twee favoriete wijnstreken in Spanje.

Duurzaamheid, plattelandsontwikkeling en zorg voor het milieu zijn basisprincipes van de Castilla Termal filosofie, vertelt Lucia me als we de details voor mijn bezoek doornemen. Daarvoor gebruiken ze zoveel mogelijk schone energie, zonnepanelen, biothermische energie, aardwarmte om te koelen en biomassa om warmte te produceren. Ook verbouwen ze producten in de ecologische tuinen die ze irrigeren met hergebruikt water uit hun zwembaden. Dat klinkt naar serieuze duurzaamheid.

Ontspanning in warmwaterbronnen

Het sleutelwoord van Castilla Termal is welzijn met hoofdletter W. Het medicinale water heeft mineraal-geneeskrachtige eigenschappen die worden gewonnen uit de nabij gelegen bronnen. Dus als je de bloedsomloop wilt activeren en je spieren wilt ontspannen, is dit je kans om je onder te dompelen in welbehagen.

Buiten bevinden zich overloopzwembaden en binnen een zwembad dat continue op 33 graden wordt gehouden, met jacuzzi’s, individuele massagebedden en stoelen, een reeks ontspannende jets, watergordijnen, en ook sfeervolle rustruimtes met rustige muziek en een haardvuur. Hoogtepunt van welzijn is een Spa-circuit met diverse koud en warmte behandelingen en massagemogelijkheden.

De kleinschalige hotelgroep Castilla Termal restaureert unieke historische gebouwen die in de omgeving van waardevolle warmwaterbronnen liggen. Als beide kenmerken samenkomen, ontstaat er een prachtig project. Op deze manier zijn ze er al in geslaagd om vier vestigingen te openen, Castilla Termal Valbuena, Olmedo, de Burgo de Osma, alle drie gelegen in Castilla y Leon en de vierde; Castilla Termal Solares in Cantabrië.

Castilla Termal de Olmedo

In 1467 werden de poorten van de stadsmuren van het plaatsje Olmedo gesloten. Door de straten en pleinen liepen de buren haastig naar hun huizen terwijl het geluid van zwaarden, kreten van woede en pijn, en het gehinnik van paarden weerklonken. De strijd was kort en Don Beltrán de la Cueva, die de troepen van koning Enrique IV aanvoerde, versloeg de rebellen van bisschop Carrillo, in wat bekend staat als de tweede slag bij Olmedo. Een nutteloze overwinning, aangezien het niet lang duurde voordat de koning gehoor gaf aan de eisen van de rebellen door de kroon in handen te geven van enkele edelen. In de straten van Olmedo klonk alleen de stilte.

Slapen in stilte

Zodra ik het hotel binnenkomt, is die stilte waarneembaar. Het is niet verwonderlijk dat de monniken zich hier probeerden te vestigen, en het is precies in een monastieke ruimte waar ik als gast verblijf. Er zijn geen standaardkamers, elke ruime kamer heeft zijn eigen bijzonderheden, ingericht met goede smaak en zorgvuldige moderne decoratie waar tegelijk de geschiedenis voelbaar is.

Het in mudejar-stijl gebouwde Sancti Spiritus-klooster is de eerste van vier TANTUM-vestigingen van Castilla Termal waar je kunt genieten van een even vredige als smakelijke ervaring. Mijn gevoel in het mineraal-medicinale water met kalmerend effect, is van totale ontspanning. Rust, relax, en een staat van tevredenheid valt over me heen en van het ene op andere moment vergeet ik al de beslommeringen die me eerder nog bezighielden.

Bovendien is de Mudejar-sfeer van de patio waarin het thermale zwembad en het circuit van contrasten worden gecombineerd, een visueel genot. En na deze harmonieuze beleving mag ik mijn ogen sluiten voor een schoonheidsbehandeling en scrub op basis van gember en kaneel.

Ook op culinair gebied, valt alles precies op zijn plaats. Mooie gerechtjes worden opgediend door vriendelijke obers die precies weten wanneer mijn glas met Rueda moet worden bijgevuld. Rozig en ontspannen ga ik die avond naar mijn kamer en tuur vanuit het raam naar de volle maan die over de wijnvelden waakt. Dan val ik in slaap in stilte. En ontwaak de volgende morgen als herboren in diezelfde stilte. Ik begin Tantum langzaam te begrijpen.

De stad van de 7 zevens

Olmedo is meer dan alleen een historische stadje. Het plaatsje, op 5 minuten loopafstand van het hotel, waar de bekende Spaanse dichter Lope de Vega een belangrijke rol heeft gespeelt, herbergt achter zijn stadsmuren prachtige herenhuizen en kerken. Als ik door de straten en pleinen slenter, verbaas ik me over ik de boeiende geschiedenis van de stad, bezoek ik het bijzondere Teatro de la Comedia en geniet van veel details zoals de Santa María kerk en de prachtig beschilderde onderaardse kapel van de serene maagd Soterraña.

Het stadje staat ook bekend als de stad van de 7 zevens. Je vindt er 7 kerken, 7 pleinen, 7 fonteinen, 7 kloosters, 7 stadsingangen, 7 huizen van edelen én het wordt omringt door 7 dorpen. De met dennenbossen begroeide omgeving nodigt uit om plaatsen te bezoeken zoals Coca, Portillo, Iscar of de Romeinse stad Almenara. Bovendien ligt het kloosterhotel in de Rueda-wijnstreek en mag een bezoek aan een bodega zeker niet ontbreken.

Ik bezoek Bodega Menade, een volledig ecologisch landgoed met wijnakkers, insectenhotels waar gewerkt wordt met biodiversiteit. Maar liefst drie uur trekt Ivan er voor uit om hun werkwijze uit te leggen en me hun beste wijnen te laten proeven. Maar daarover binnenkort meer …

Voordat ik het hotel verlaat, bezoek ik nog een andere bodega; La Mejorada, gelegen in een oud franciscaner klooster. Een plek waar authentiek en modern samen komen. Eigenaar en bekende architect Rafael Moneo heeft op speelse wijze de overgang van de oude ruïnes naar strak en modern metselwerk laten overlopen.

Ik proef de ecologische rode wijn en bezoek het landgoed. In een kleine kapel, die regelmatig gebruikt wordt voor bruiloften, is de vloer volledig bedekt met lavendelbloemen. Als de enorme deuren worden geopend, komt het aroma me tegemoet.

Castilla Termal Santa Maria Valbuena

Volledig ontspannen en verkerend in vroegere sferen vertrek ik twee dagen later naar Monasterio Santa Maria de Valbuena. Het oude klooster ligt omgeven door wijngaarden en een dicht bos van dennen en coniferen die worden gevoed door het water van de rivier de Duero. Een plek om nog meer te relaxen en contact te maken met de natuur. Het is niet eenvoudig om het kleine dorp, San Bernardo, te ontdekken, gezien het verborgen ligt achter de weg die van Valladolid naar Peñafiel loopt.

In deze plaats gaf Estefanía Armengol, dochter van de graven van Urgell, in 1143 opdracht tot de bouw van het klooster van Santa María de Valbuena. Er was veel land om uit te kiezen, maar misschien heeft het magnetisme dat het uitstraalt het tot deze plek gemaakt om precies daar een klooster te bouwen waar cisterciënzer monniken zich eeuwenlang zouden vestigen. Een geschiedenis van bijna duizend jaar gaat een lange weg, met ups en downs totdat het gebruik van het klooster uiteindelijk verdwijnt.

De essentie is nog steeds voelbaar, zelfs na jaren van verwaarlozing. Gelukkig herbergen de muren tegenwoordig het vijfsterrenhotel-spahotel; Castilla Termal Valbuena, waar men er in is geslaagd om het historisch-artistieke erfgoed van het klooster tijdens de renovatie in 2015 volledig te respecteren. Om in de sfeer van de geschiedenis te komen, lees ik een prachtig in kurkkaft genaaid boekje.

De 12e eeuw was in Spanje een eeuw van economische, sociale en culturele ontwikkeling. De grens met de islam is ver naar het zuiden teruggedrukt en dat maakt het herstel van de transhumance en de grote kuddes Merinos mogelijk. De teelt van de wijnstok en de bereiding van wijn komt langzaam op gang, ad plantandum genaamd. Het is de eeuw van de hervorming van de cisterciënzers en de curie. In 1143 word het klooster van Santa María de Valbuena voor de cisterciënzerorde gesticht.

Spiritueel paradijs

Beelden uit die tijd dwalen door mijn gedachten als ik die middag gebruik maak van het Balneario. Ook heb ik toegang tot een geheime ruimte; La Capilla de San Pedro, een spirituele plek die van tevoren moet worden gereserveerd. Het is een replica van de grafkapel van San Pedro, uit de 13e eeuw, die zich in de kloosterkerk bevindt. De energie die deze ruimte uitstraalt is niet te beschrijven en de eeuwenoude muurschilderingen brengen me terug naar de middeleeuwen.

Bovendien heb het voorrecht deze ervaring helemaal alleen te beleven. Als ik me in het water onderdompel en de kracht van de plek toelaat, voel ik verschillende emoties door me heengaan. Het flesje cava en de schaal druiven en op de achtergrond zacht religieus gezang maakt de ervaring compleet.

In een donkere ruimte met tientallen kaarsen krijg ik, als kers op de taart, een weldadige schuimmassage en om van de ervaring na te genieten, word ik naar een duistere kamer gebracht en kan ik plaats nemen op een enorm houten bed met grote kussens. Terwijl ik een kop kruidenthee inschenk en behaaglijk achterover leun, luister ik naar zachte meditatieve muziek en het knetterende haardvuur en droom ik langzaam weg.

Fabelachtig eten

Maar de verwennerij van het Castilla Termal Valbuena eindigt hier niet. Naast de thermische behandelingen speelt gastronomie ook een fundamentele rol. Of het nu in de La Cilla cafetaria is, om een ​​kopje koffie of een aperitief te drinken; de Bodega de los Monjes, waar heerlijke diners of wijnproeverijen worden aangeboden, of het Converso-restaurant, dat momenteel wordt beheerd door de met Michelin-sterren bekroonde chef-kok Miguel Ángel de la Cruz, een groot kenner van Valladolid-producten, die zijn gasten verrast met voortreffelijke creaties van plaatselijke producten.

Die avond dineer ik in het restaurant dat al even sfeervol is als de rest van het hotel. Ik laat me verrassen door verschillende kleine gerechtjes die worden vergezeld door Ribera del Duero wijnen. Miguel Angel is een chef die natuurlijke streekproducten bewerkt tot ware smaakexplosies. De groenten die in de keuken gebruikt worden, gekweekt door de hortelano in de ecologische kloostertuin naast het hotel, hebben we die ochtend samen geplukt.

Het gerecht met gewokte knoflookspruiten, spinaziebladeren en een geweldige ham uit de streek smaakt voortreffelijk. En ook de huisgemaakte paté van eenden- en kwartellever. Tijdens het harmonisch gastronomisch moment valt ook hier alles op zijn plek.

Tegenover het restaurant ligt het Refectorio. Deze gewelfde ruimte was vroeger de eetzaal van de cisterciënzer nonnen en is nog volledig intact. Zij wordt nu gebruikt voor speciale evenementen en bruiloften.

Zoals gezegd, ligt het Valbuena-klooster op de Golden Mile van de Ribera del Duero wijnstreek, en produceren ze hun eigen wijn; Converso. Het is een rode karaktervolle wijn, zacht in de mond. Een bekende pretentieuze uitdrukking is : Sin Duero, no hay vino (een wijn zonder Duero bestaat niet).

En als ik dan toch zondig, kan ik net zo goed in de omgeving een paar wineries gaan bezoeken. Ik begin bij de huisbodega Converso, omringt door 45 hectare wijngaarden, iets buiten het klooster. Voor een exclusieve proeverij bezoek ik de winery van mijn grote favoriet Matarromera én als laatste het strak moderne wijnhuis Carraovejas. De buren Vega Secilia, Emina en Protos bewaar ik voor een volgende keer.

Duurzaamheid in de ruimste zin van het woord

In het klooster bevindt zich de basis van de stichting Los Edades del Hombre. Hier worden religieuze werken gerestaureerd voor de jaarlijkse tentoonstellingen die iedere keer met een speciaal thema op verschillende plaatsen in Castilla y Leon worden gehouden. Ik bezoek de werkplaats, observeer de interessante werkwijze en luister aandachtig naar de uitleg van de twee restaurateurs.

Tegenwoordig is het sleutelwoord voor een vakantie het aanbieden van ervaringen, maar dat vertaalt zich zelden in iets werkelijk concreets. In het geval van Castilla Termal wordt een marketinguitdrukking werkelijkheid. Voor mij zijn deze dagen gevuld met onvergetelijke ervaringen. Castilla Termal is synoniem voor genieten met je vijf zintuigen waar aan ieder detail gedacht wordt. Een exclusieve ervaring van wellness en avant-garde gecombineerd met traditie en geschiedenis.

Volledig Tantum verlaat ik een paar dagen later de poort van het klooster. Met een rieten mand heerlijke spaproducten van het huis. Op dat moment doe ik mezelf een fluisterend een belofte: eIk jaar kom ik hier paar dagen terug…

Praktische informatie

Het hotel organiseert op persoonlijk wijze allerlei activiteiten zoals bezoek aan bodega´s en wijnproeverijen, yoga- en pilatessessies, rondleidingen, picknicks, fiets- en wandelroutes door de wijngaarden of langs de Duerorivier. Fietsen kun je gratis gebruiken om rond te toeren tussen de wijnvelden en langs de rivier. Ook kun je de restauratiewerkplaats bezoeken en een rondleiding aanvragen bij Las Edades del Hombre

Beide hotels zijn uitstekend te bereiken en liggen op de route tussen Madrid en Valladolid. Voor meer informatie of reserveringen: https://www.castillatermal.com/

Met enorme dank aan het gastvrije en hartelijke team van Castilla Termal. Ook dank ik Fundacion Siglo voor hun welwillende medewerking. 

Een gedachte over “Tantum, een weldadige beleving in het oude Castilië waar je stil van wordt.

  1. Wat heb jij het toch slecht. Elke keer weer naar een stukje Spanje.
    Nee hoor. Onwijs leuk dat je dit doet. Prachtig hoe je alles meemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s