Montefrio, het dorp met het mooiste uitzicht van Spanje, volgens National Geographic

Het dorpje Montefrio ligt in de provincie Granada, aan de grens van Cordoba. Ik was er afgelopen najaar en liet me verrassen door haar charme.

Het betoverende witgekalkte plaatsje wordt omringt door olijfboomgaarden en graanvelden. Het is een vriendelijke bestemming, ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een rustig en authentiek Andalusisch dorp. Montefrio was in de vijftiende eeuw een belangrijk Moors grensdorp tussen de koninkrijken van Granada en Castilla. De vele Atalayas (uitkijkposten) herinneren daaraan net zoals de ruïnes van het Moorse kasteel vlakbij de top. Het was een van de Moorse vestingplaatsen die het langste heeft stand gehouden in Andalusië. De legende gaat dat hier de laatste Moorse koning ligt begraven.

Alle belangrijke cultuurhistorische perioden zijn vertegenwoordigd. Zo zijn er rond de Peña de los Gitanos paleontologische graven, maar ook restanten uit de tijd van de Visigoten en Romeinen gevonden.

In het middelpunt van het wit gewassen stadje met Moorse sfeer ligt de in pantheon-stijl gebouwde Iglesia de la Encarnación, die door de neoklassieke tekenaar Ventura Rodriguez geschetst werd. Deze imposante kerk heeft opvallend veel gelijkenis met de binnen koepel van het pantheon in Rome.


Echter, Montefrío wordt gekenmerkt door de Iglesia de la Villa op de top van de berg, die zeer de moeite waard is, ondanks de steile klim. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht. 


Deze kerk, met een mix van gotische en renaissance stijl, werd gebouwd in de 16e eeuw op de ruïnes van de Arabische vesting als symbool van de overwinning van het christendom over de islam. 
Het is gebouwd op de plaats van het kasteel van Nasrid. Op deze belangrijke strategische locatie werd de Alcazaba in het midden van de 14e eeuw gebouwd om het moslim-koninkrijk van Granada te helpen bij de verdediging en de invasie door de christenen te voorkomen. Maar na de verovering van Montefrío in 1486, besloten de katholieke monarchen het kasteel af te breken en werd de kerk op zijn plaats gebouwd.

Boeiend om te bezoeken zijn ook: La Casa de Oficios, gebouwd in de 16e eeuw als gildehuis.  El Posito, een 18e eeuwse graanwinkel in neoclassieke stijl gebouwd door Francisco Aguado én El Convento, de kerk van San Antonio en het aangrenzende klooster, dat je via een van de steilste straten in het heuvelachtige dorpje bereikt.


Op slechts 7 km ten oosten van Montefrío ligt de intrigerende archeologische vindplaats Las Peñas de los Gitanos. Op het moment dat er bewijzen werden gevonden van een menselijke nederzetting van de Neolithische tijden tot de Bronstijd is men begonnen met opgravingen. Dat resulteerden in het vinden van kammen van bot, scherven van decoratieve keramiek, prehistorische dolmen, grotwoningen en primitieve rotsschilderingen. Las Peñas de los Gitanos wordt beheerd door een groep lokale studenten.

Leuk om te vermelden is dat het magazine National Geographic in 2015 een lijst heeft samengesteld met daarin de 10 dorpen met de mooiste panoramische uitzichten ter wereld. Persoonlijk vind ik het iets te veel hulde, maar Montefrio staat op deze lijst. Aan de andere kant van het dorp, op een heuvel kun je jezelf zogenaamd vereeuwigen op de voorplaat van het tijdschrift met op de achtergrond het kasteel en de Iglesia de la Villa.

Tegenover de Iglesia de Encarnacion ligt het V.V.V kantoor waar je terecht kunt voor folders, wandelkaarten en informatie. En als je zin hebt in een hapje of drankje dan kan ik je restaurante El Pregonero aanraden op een paar passen lopen vanaf de kerk. Het dorp heeft overigens uitstekende olijven, olijfolie én een voortreffelijke en geprezen geitenkaas.

Montefrio bereik je met de auto zowel vanaf Malaga als vanaf Granada binnen een uur.

(Met dank voor de uitnodiging aan Turismo Andaluz y el Ayuntamiento de Montefrio)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s