Barok in de bergen, de juwelen van Priego de Cordoba

Het plaatsje Priego de Córdoba, genesteld in het natuurpark Sierras Subbéticas, biedt een prachtige natuurlijke omgeving en een archeologische rijkdom met prehistorische, Iberische en romeinse overblijfselen. Bovendien is Priego de Córdoba is een van de beste voorbeelden van de Andalusische Spaanse barok. Samen met een reeks tradities en rijke gastronomie is het een aanrader voor wie het hart van Andalusië wil leren kennen.

Ik heb Priego, zoals de plaats vaak wordt afgekort, verschillende keren bezocht en ben nog lang niet uitgekeken. Dit zijn de highlights die ik je kan aanraden:

Barrio de la Villa

Het meest emblematische deel is de Barrio de la Villa, in 1972 uitgeroepen tot historisch complex. De straten van de wijk zijn smal en kronkelig, met duidelijke middeleeuwse en islamitische invloeden. Kleine huisjes met witte gevels.

Tientallen potten met geraniums tegen de witte muren van de huizen zorgen voor een kleurcontrast. Zonder twijfel een zone dat het verdient om te leren kennen en om van te genieten.

Carnicerías Reales

Bezoek ook het slachthuis en de 16e -eeuwse markt. Het gebouw heeft een deuropening in maniëristische stijl, van Italiaanse afkomst. Binnen heeft het een vierkante plattegrond met een centrale patio, versierd met galerijen van halfronde bogen op zeer rustieke stenen zuilen en torens op hun hoeken.

Een prachtige stenen wenteltrap staat in verbinding met het lagere niveau dat werd gebruikt voor het slachten van vee. Door de ramen geniet je van een mooi uitzicht.

El Castillo de Priego de Córdoba

Het gerenoveerde kasteel komt uit de Moorse periode. Op de eerste verdieping vindt je uitleg over de bouw van de vesting en vanaf het hoogste punt heb je schitterend uitzicht over Priego. Het kasteel is eigendom van de gemeente en kun je dagelijks bezoeken.

Fuente del Rey

Een van de mooiste bronnen in Priego de Córdoba is de Fuente del Rey. Ik kwam er net voor de lunch aan en ging op de parkbanken zitten om uit te rusten van het geslenter door de stad. Even zitten en luisteren naar het ruisen van het water is een echt ontspannende ervaring.

De Fuente del Rey is een typisch staaltje barok uit de 16e eeuw. Het is uitgeroepen tot nationaal erfgoed en ligt naast de Fuente de la Salud, ook uit de16e eeuw. Uit 139 koperen pijpen spuit water in drie vijvers op verschillende niveaus.

La iglesia de la Asunción

Ik hou van deze indrukwekkende kerk, vooral van de kapel met de tabernakel. Een duidelijk voorbeeld van de Andalusische barok en van de grote school van kunstenaars van de stad. El Sagrario is het meesterwerk van deze kerk, dankzij onze gids heb ik alle details ontdekt en geanalyseerd. Deze kerk is een van de juwelen van de stad die je niet mag missen.

El Balcón del Adarve

Aan de rand van El Barrio de la Villa ligt het Balcon de Adarva. Een mooie plek om naar toe te wandelen. Je hebt er schitterend zicht op de bergen van de Sierra Subbetica. Wat nog indrukwekkender is bij zonsondergang of zonsopgang.

El Paseo de Colombia

De Paseo de Colombia biedt tuinen versierd met sculpturen en mooie doorkijkjes. De eerste figuur die we tegenkomen is die van Ganymedes uit de Griekse mytologie, een heel mooi beeld. In de tuin groeien diverse exotische bomen en struiken.

La iglesia de San Francisco y el Cristo de Jesús Nazareno

Het is een oud klooster gesticht door de eerste markies van Priego. De kapel van Jesús Nazareno is een van de juwelen van de barok, samen met de kapel van Jezus op de zuil. Deze twee beelden worden in de heilige week van Priego door de stad gedragen tijdens een processie. Een deel van het klooster is gerenoveerd en wordt als eenvoudig hotel gebruikt.

La Iglesia de la Aurora

Dit is de voormalige hermitage van San Nicasio. Het vindt zijn oorsprong in de 15e eeuw en werd hervormd in de 18e eeuw. De Hermanos de la Aurora, waarvan het bestaan ​​teruggaat tot 1580, hebben hun hoofdkwartier in deze hermitage. Elke zaterdag om middernacht beginnen zij vanaf de kerk een tocht door de straten en zingen de rozenkrans en liederen voor de Maagd. Een diep gewortelde traditie die altijd plaatsvindt, weer of geen weer.

Priego de Córdoba wordt ook wel stad van het water genoemd vanwege het aantal bronnen dat er door- en omheen stroomt. Het water uit de bronnen voedt een groen landschap waar wandelliefhebbers een groot aantal routes kunnen volgen. Op een zondagochtend in oktober maakte ik een korte route waarbij de zon volop scheen aan de intens blauwe lucht.

Het natuurpark Sierras Subbéticas, is een natuurpark dat sinds 1988 wordt beschermd door de Junta de Andalucía en is uitgeroepen tot Geopark door Unesco. Het is van grote ecologische en landschappelijke rijkdom, met een oppervlakte van meer dan 30.000 hectare en verdeeld over acht gemeenten van de Mancomunidad: Luque, Priego de Córdoba, Rute, Zuheros, Cabra, Carcabuey, Doña Mencía en Iznájar.

Tijdens onze ochtendwandeling liepen we over een pad dat door olijfgaarden liep en een groot aantal geweldige uitzichtpunten bood van waaruit we zelfs de Sierra de Cabra konden aanschouwen, met de beroemde Picacho, bekend als het balkon van Andalusië.

In geografische termen zou je kunnen zeggen dat Priego de Córdoba net als Alcalá la Real in het centrum van Andalusië ligt. Met maar 73 km van Malaga, 67 km van Granada, 68 km van de hoofdstad van Córdoba en 61 km van Jaén.

Gratis tour

Iedere dag start er om 12.00 ´s middags een gratis rondwandeling met gids die goed Engels spreekt. Je kunt je hiervoor aanmelden bij het toeristenbureau of bij WAU Priegotours.

Waar kun je goed eten?

El Mirador de los Almendros

Heerlijke streekgerechten en prachtig opgemaakt. Bestel zeker de Huevos rotos con setas en de Berenjenas a la miel. Schitterend uitzicht over de Siera.

Restaurant Zyrah

Standaard op tafel staat een olijfolie uit Priego, heerlijke olijven en de lekkerste chips uit Spanje, de patatas fritas San Nicasio uit Priego. Daarnaast moet je zeker de Salmorejo Cordobes proberen en de kleine Tortillitas de Rabo de Toro.

Restaurant Rio

Dit restaurant is ook een prima plek om te ontbijten. Met een lekker vers broodje, geraspte tomaat en eerste klas olijfolie. Voor lunch of diner kan ik je de Revuelto de collejas en Alcachofas con gambas en gulas aanbevelen.

Restaurant Ribera

Ribera is een leuk modern restaurant dat heel grappig is ingericht. Mijn favoriete gerecht is de Carpacio de langostinos con crunch y vinagreta de fruta de la pasion en de Salteado de setas de temporada con tiera de jamon.

Waar kun je goed slapen?

Hotel La Patria Chica ****

Dit kleinschalige hotel midden in de stad is een gerenoveerd herenhuis en is tevens een museum. Logeren in dit knusse en luxe hotel geeft je het gevoel te logeren bij een Spaanse overgrootmoeder.

Hotel Hospederia San Fransisco **

Zoals ik al beschreef, dit eenvoudige hotel is het voormalige klooster dat in het centrum van de stad ligt met directe toegang aan de San Fransisco kerk. Het heeft een bijzondere sfeer en mooie authentieke patio.

Huerta de las Palomas ****

Een schitterend Andalusisch landhuis iets buiten de stad met sfeervolle kamers en rustige ligging. Het hotel heeft een uitstekend restaurant.

La Villa Turistica de Priego  ***

Dit landelijk gelegen complex, dat ook iets buiten Priego ligt, biedt onafhankelijke appartementen. Het is schitterend gelegen. In het hoofdgebouw vindt je gezellige zithoekjes, een sfeervolle patio en prima restaurant.

In de omgeving van Priego de Cordoba wordt de allerbeste olijfolie geproduceerd in de kwaliteit extra virgin. Het is dus zeker de moeite waard een bezoek te brengen aan een van de vele olijfolieperserijen die rondom het stadje zijn gelegen. En ik kan je verzekeren; je komt nooit met lege handen naar buiten!

Plaats een reactie