Honderd kilometer per uur met vliegende catamarans in de baai van Cadiz

Deze maand werd in Cadiz de Formule 1 op het gebied van zeilen gehouden. Op 8 en 9 oktober gingen acht enorme catamarans uit verschillende landen de strijd om de titel aan. Vanaf de wandelpromenades Santa Barbara en Baluarte én het Parador van Cadiz kon je de Gran Prix van dichtbij volgen. Ook was het mogelijk om te reserveren op een schip, om het spektakel van nog dichterbij te kunnen genieten.

De bemanning van de schepen van Australië, Nieuw Zeeland, Amerika, Japan, Engeland, Frankrijk, Denemarken en Spanje reizen sinds begin dit jaar over de hele wereld. De GP ging van start in de Bermudas en werd vervolgd in Engeland, Frankrijk en naar Denemarken, waar het Spaanse schip F50 Victoria ook al omsloeg en als laatste eindige.

Dit keer was het een thuiswedstrijd voor Spanje. Maar in de baai van Cadiz stond de eerste dag weinig wind, zodat de vliegende catamarans, zoals ze genoemd worden, nauwelijks uit het water kwamen. Ze vliegen namelijk op superdunne drijvertjes zodra ze uit het water omhoog komen als ze vaart beginnen te maken. Beide dagen werden er drie wedstrijden gevaren waarbij diverse boeien moesten worden gerond. De eerste race won Australië, de tweede won Spanje maar uiteindelijk kwam koploper Australië bij de derde race opnieuw als winnaar uit de bus.

Vanaf de wal kon ik de wedstrijd goed volgen. Ook had ik een telescoop bij me, en de bemanning en handelingen van zo dichtbij zien gaf me soms het gevoel of ik zelf aan boord was. Alle bemanningsleden van de schepen zijn topzeilers waarvan de meesten een olympische onderscheiding in zeilen in kleinere klasse hebben. De bemanning bestaat uit grotendeels mannen en minimaal één vrouw.

Het is keihard werken aan boord. Je moet een hele goede conditie hebben, vliegensvlug kunnen anticiperen en reageren en ook nog eens heen en weer rennen als je schip over stag gaat.

De catamarans F50 zijn het summum op technologisch gebied. Iedere koers en mogelijkheid wordt door de verfijnde moderne techniek berekend. Ze kunnen een snelheid van 100 kilometer per uur halen. Kortom een hele sensatie om dat van dichtbij te kunnen meemaken.

Op de zondag stond er flink wat wind. Echter het was geen stabiele wind, maar met windvlagen. Toen ik met de boot van Puerto Santa Maria in de haven van Cadiz aankwam, kon ik zien hoe de acht schepen van de wal in het water werden gehesen. Ook de Spaanse koning Felipe was aanwezig. Zelf een enthousiast zeiler, sprak hij de bemanning toe, gaf ze een amicaal schouderklopje en wenste ze veel succes.

Vlak voordat de wedstrijd begon zorgde de F50 Victoria voor hilariteit. Tijdens de warming up, zeilend van de haven van Cádiz naar de baai, kwam het schip in de greep van een uitzonderlijk harde windvlaag, kwam met een van zijn drijvers in een hoge golf terecht en sloeg vervolgens om en scheurde het zeil.…

Op dit hilarische youtube filmpje kun het bekijken

Einde verhaal. Ze konden niet verder in de race, werden overeind getrokken en naar het dok gesleept. In de baai begon ondertussen de wedstrijd. Drie spannende etappes waarbij Australië, Denemarken en Japan elkaar om beurten als koplopers afwisselden. Tijdens een nek aan nek race ging onverwacht ook het schip van Great Britain om en werd uitgeschakeld.

Ook dit keer won het schip met het team uit Australia, gevolgd door Amerika. Aan de ene kant een grote desillusie dat Spanje in de thuishaven niet mee heeft kunnen doen aan de andere kant genoot het publiek volop van een zeilspektakel dat voor de eerste keer in de baai van Cadiz werd gehouden. Waarbij een eerbetoon wordt gehouden aan de Nao Victoria van Magellaan, die 500 jaar geleden als eerste de wereld rondzeilde.

Op dit moment zijn de schepen onderweg naar Australië waar de race op 17 en 18 december wordt gehouden. Op 26 en 27 maart 2022 wordt de race afgesloten in de wateren van Amerika.

Het goede nieuws is dat de planning voor 2022 al bekend is. Deze gaat in het najaar van start en dan zal ook Oostenrijk met een schip van de partij zijn. Jammer, dat er vanuit Nederland, zeilland bij uitstek, geen schip meedoet, maar wie weet zal dat er ooit van gaan komen.

Je kunt de SailGP via een speciale app volgen, en ook op YouTube worden alle etappes rechtstreeks uitgezonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s