Wat mag je niet missen in de regio Extremadura

De regio Extremadura kent twee provincies, die van Badajoz en Cáceres. Het is een gebied met vele duizenden jaren geschiedenis, met veel romaanse bouwwerken, hunebedden, grotschilderingen en afgoden die tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven.

Het is een regio ten zuidwesten van Spanje, met een warm tot gematigd klimaat waar tomaten, paprika’s, tabak en druiven worden verbouwd, waarvan heerlijke wijnen worden gemaakt.

De Romeinen vestigden zich hier en legden wegen aan. Rijke steden met circussen, markten en openbare gebouwen. Merida werd bijvoorbeeld een levendige, cultureel rijke stad.

Veel Spaanse avonturiers die met schepen naar Amerika kwamen, waren afkomstig uit Extremadura. Bijvoorbeeld, Hernán Cortés, Francisco Pizarro en Pedro de Valdivia.

Extremadura heeft een eeuwenlange geschiedenis, een erfenis van honderden, zeg maar duizenden jaren. Vooral de romaanse stad Merida is erg bekend. De romaanse ruïnes bevinden zich op de Plaza Margarita Xirgu en geven een duidelijke kijk op de manier van leven in die tijd. De stad Merida is Werelderfgoed en één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Spanje.

De Romeinse ruïnes bevinden zich binnen de muren van de stad: er is een theater, het huis van het amfitheater en het amfitheater, een circus en een basiliek. Je vindt er het Aquaduct of Miracles, de Pórtico del fro, de Boog van Trajanus, het Huis van Mitreo en de Tempel van Diana. Buiten de muren is er nog een aquaduct, dat van San Lázaro, een brug over de rivier de Guadiana en de warmwaterbronnen van Alange , 18 kilometer vanaf Mérida.

In de zomer worden er, tijdens het festival, in het amfitheater klassieke toneelstukken opgevoerd

We laten de Romeinse tijd achter ons en komen terecht in de Moorse periode met het Alcazaba, de residentie van de koningen in Badajoz. Het Alcazaba dateert uit de Almohaden-periode. 

Het Alcazaba is een fort dat ook de grens met Portugal controleerde, het is erg groot en indrukwekkend. Het heeft vier deuren en je kunt er via elk van deze naar binnen. Er zijn ook torens, waarvan de achthoekige Torre de Espantaperro opvallend is. Binnen in het paleis van de graven van Roca bevindt zich een patio die tegenwoordig dienst doet als het provinciaal archeologisch museum. Daarnaast kun je de toren van Santa María, de toren van het bisschoppelijk paleis en de tuinen bezoeken. Het panoramisch uitzicht vanaf muur van La Alcazaba is geweldig. De toegang is gratis. Het is gelegen aan de Cerro de la Muela.

Een van de highlight van Cáceres is het koninklijk klooster van Guadalupe. De kloosterkerk heeft drie versies gehad en de huidige is in gotische stijl. Het heeft mooie interieurs en de musea zijn ook de moeite waard: de ene met borduurwerk, de andere met schilderijen en beeldhouwen en nog een andere is met miniatuurboekjes. Het klooster is geopend van 9 tot 3 uur. Het tarief is 5 euro.

Een ander interessant klooster is de Koninklijk klooster van Yuste, een indrukwekkend kloostercomplex waarin Carlos V zijn laatste dagen doorbracht. Het klooster maakt deel uit van het Nationaal Erfgoed van Spanje. In de winter is het geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 6 uur en in de zomer van 10 uur tot 8 uur. De entree kost 7 euro.

Wat betreft natuurlijke landschappen, dan mag je het Nationaal park Monfragüe niet overslaan. Ideaal voor liefhebbers van flora en voor vogelaars. Het bevindt zich in de driehoek die wordt gevormd door Plasencia, Navalmoral de la Mata en Trujillo. De rivier de Taag loopt er doorheen en UNESCO heeft het park uitgeroepen Biosfeerreservaat.

Tussen de bergketens vindt je stuwmeren, beekjes, rotsen, bossen en struiken die de ideale habitat zijn voor een gevarieerde en rijke flora en fauna en allerlei soorten vogels zoals, zwarte ooievaars, gieren en adelaars.

In het park bevindt zich het kasteel van Monfragüe, destijds bewoond door de Arabische prinses Noeima. Volgens de legende werd ze verliefd op een christen en om die reden werd ze gestraft en omgebracht.

Met deze korte lijst van wat je kunt zien Extremadura schieten ik zeker tekort. En omdat Extremadura een hele grote regio is, is het onmogelijk om alles te zien, zeker als je maar een paar dagen de tijd hebt. In ieder geval mag je de steden Mérida, Badajoz en Cáceres niet missen. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer heel heet kan zijn en in de winter extreem koud.

De route Via de la Plata loopt dwars door Extremadura. Vanaf Sevilla richting Salamanca kom je langs Merida en Caceres. Bekijk voor meer informatie ook dit artikel .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s