De horeca in Spanje heeft het al anderhalf jaar zwaar te verduren. De steeds wisselende normen met betrekking tot openingstijden in verband met covidrestricties maakt dat het water bij velen tot aan de mond staat.

Ik sprak drie met vuur gepassioneerde chef-koks die hun best doen steeds weer oplossingen te vinden om minstens hun vaste lasten te kunnen dekken. Door aan traditionele Andalusische gerechten een moderne wending te geven, zonder de klassieke kleuren, smaken en ingrediënten te verloochenen, is er een volledig nieuwe keuken ontstaan die cocina de autor genoemd wordt. Gerechten die het temperament en de passie van Andalusië uitstralen.

De chef-koks gaan uit van de allerbeste ingrediënten en producten van het seizoen en geven een eigentijdse en persoonlijke touch aan hun gerechten. Frisse smaken, versheid en geurige aroma’s vormen de basis voor verrassende menu’s.
Verse producten en traditionele ingrediënten
Een fascinerende keuken in de regio waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenvloeien, is het resultaat van een mix van culturen gekruid met authentieke gewoonten, geuren en smaken.

Zoals Picasso met een paar streken van het penseel een schilderij neerzet, zet de Mediterrane kok heel kundig, met niet meer dan een paar kenmerkende ingrediënten, de meest typische Andalusische smaken op tafel waarbij traditie zich vermengt met de moderne tijd.

De koks hebben stilzwijgende stelregels waarbij ze je smaakpapillen een reis door de seizoenen laten maken. Gerechten die zijn geïnspireerd door een bepaalde streek aan zee, op het platteland of in de bergen. De moderne keuken is creatief maar blijft trouw aan de herkomst van haar ingrediënten. Ze laat je op basis van oude tradities, die steeds worden aangepast, de schoonheid van eenvoud ontdekken.
Carlos Javier Moma, chef-kok van Restaurant El Marmita in Macael (Almeria)

Precies dat gevoel is wat Carlos Javier Moma wil uitstralen; een mix van oude Andalusische culturen verwerkt in gerechten van superieure kwaliteit. Carlos Javier, geboren en getogen in het marmerplaatsje Macael, heeft samen met twee vrienden zijn droom verwezenlijkt. In het moderne restaurant worden de, met smaak bedachte creaties opgediend op schitterende borden en schalen van marmer uit de groeve waar het dorp bekend om staat.

Als Carlos Javier zelf het nagerecht met verse vruchten serveert, komt hij even bij me zitten. Hij vertelt over zijn eerste smaakervaringen als kleine jongen. Over de cortijo, waar de hele familie tijdens de weekeinden bij elkaar kwam en waar zijn grote inspiratiebronnen; zijn oom die banketbakker was, en zijn tantes altijd wel bezig waren met het bereiden van eten.

Carlos Javiers grote wens is om ooit een Andalusisch restaurant in Honduras te openen, het geboorteland van zijn vrouw, die samen met hem in de keuken werkt.

Javier Abascal, chef-kok van Restaurant Lalola in Sevilla stad.

Ook chef-kok Javier Abascal heeft zijn eigen idee over het runnen van een eigentijds restaurant. Met zijn ruime ervaring in de horeca en met het vinden van de perfecte locatie Lalola restaurant in Sevilla voor zijn innovatieve concept was zijn keuze snel gemaakt.

Ik mag de keuken in en kijk mee over de schouder van Javier die vol passie aan het werk is met branders en glazen schalen. Zijn inspiratiebron is de bekende kok Andoni Aduriz die hij bewonderd om zijn creativiteit en bescheidenheid. Overigens is Javier ook erg bescheiden. Als ik hem vraag of hij een toekomstdroom heeft, antwoord hij dat het belangrijkste voor hem is dat hij kan blijven koken en dat zijn gasten niet alleen hem waarderen, maar zijn hele team.

De kaart van Lalola bestaat uit verrassende shared dining gerechten. Je kunt ervoor kiezen losse gerechtjes te bestellen of een selectie die de chef voor je kiest. Javiers specialiteit is koken met orgaanvlees.
Voor mijn neus worden creaties met nieren, lever, hersenen, pens en varkenspootjes geserveerd. Het is even slikken, maar de gerechten zijn zo mooi opgemaakt en ruiken zo lekker, je kunt zien dat er met hart en nieren aan gewerkt is, dus besluit ik mijn tanden erin te zetten.

Yolanda Garcia, chef-kok van het restaurant in Posada el Candil in Seron (Almeria)

Een heel andere smaakervaring had ik iets buiten het plaatsje Seron in Almeria. Als ik aan kom lopen, zit ervaren chef-kok Yolanda Garcia op haar knieën in de moestuin van Posada El Candil. Een grote rieten mand met verse kruiden en bloemen staat naast haar.
Haar keuken staat bekend om creaties met oude vergeten groenten, verse kruiden en wilde bloemen. Yolanda´s passie is het platteland waar alle groenten, kruiden en bloemen die in haar keuken gebruikt worden, in de omgeving zijn gekweekt en daarmee wil ze de authenticiteit van de Andalusische keuken waarborgen.

Ze werkt met de term gastroconciencia (bewuste gastronomie) en zingt daarbij een ode aan de essentiële smaak van eerlijke producten en plaatselijke veeboeren, vissers en landbouwers. Verse producten zijn erg belangrijk voor haar. Dit betekent dat de kaart iedere keer aangepast wordt aan het seizoen. Ook staan er diverse gerechten met tarwe op de kaart, zoals migas, van traditionele recepten die zijn doorgeven van moeder op dochter. Almeria is bovendien dé groentetuin van Spanje, dus hoe vers en zongerijpt wil je je gerechten hebben?

Als ik na het verwennen van mijn smaakpapillen op het punt sta te vertrekken, komt Yolanda nog even aan tafel en geeft mij een mandje met stukken zelfgemaakte esparto-chocola met zeezout tussen gedroogde zonnebloemen. Dankbaar neem ik het aan, want ik ben gek op chocola!

Innovatie
Wie bij een Spaans restaurant nog denkt aan dames in gestipte jurken en posters van stieren aan de muur, die heeft het mis. De Spaanse horeca is al lang gemoderniseerd en heeft inmiddels een heel ander imago. Kom je in een goed restaurant in Andalusië, dan voel je daar direct de eigentijdse, gastronomische atmosfeer.