Ubeda, werelderfgoedstad in één dag

Úbeda is een bestemming die je, als je in Andalusie bent, zeker moet bezoeken. Op mijn route door de provincie Jaén kon ik er niet omheen, Ubeda is samen met Baeza, een werelderfgoedstad.

ubeda 9

Wat kun je zien in Úbeda?

1.- Sacra capilla del Salvador (Heilige kapel van de Verlosser)

Het eerste dat opvalt, is dat dit gebouw geen kerk is en nooit een kerk is geweest. Dit gebouw is gebouwd als een pantheon voor de Cobos-familie. Het was een particulier bezit en is dat tot vandaag. Wie was Francisco de los Cobos, de architect van dit werk.

Francisco de los Cobos, was de staatssecretaris van keizer Karel I van Spanje, patroonheilige van de orde van Santiago. Hij was een van de meest invloedrijke personages van die tijd. Hij trouwde in 1522, toen hij 45 jaar oud was, met de 14 jarige Doña María de Mendoza en Sarmiento. Deze dame had een gravintitel, ideaal voor het nageslacht van het echtpaar.

ubeda 1     ubeda 2

2.- Basiliek van Santa María de los Reales Alcázares

De Basiliek ligt direct tegenover het paleis. Gebouwd op de overblijfselen van de oude moskee dankt de basiliek zijn naam aan de overblijfselen van wat de koninklijke paleizen waren.

Het gebouw heeft verschillende architecturale stijlen behouden, zoals gotiek, mudejar, renaissance, barok en neogotiek. Het is indrukwekkend om het van binnen te zien, omdat het een eigenaardige verdeling heeft. Ik had het geluk om binnen te komen zonder te betalen, meestal kost de entree 4 euro.

ubeda 3     ubeda 4

3.- Palacio de las Cadenas

Met dit paleis keren we terug naar de geschiedenis van de familie van Los Cobos, in het bijzonder van zijn neef, Juan Vázquez de Molina, staatssecretaris van Felipe II, die was gestuurd om het paleis te bouwen voor residentieel gebruik.

Het werk van Andrés de Vandelvira is in renaissancestijl. Wanneer Juan Vázquez de Molina sterft zonder nakomelingen na te laten, wordt het paleis bezet door een gemeenschap van Dominicaanse nonnen, genaamd Madre de Dios. Je kunt alleen door de binnenplaats lopen en het oversteken naar het stadhuisplein, de oude paleistuin.

ubeda 5     ubeda 6

4.- La Synagoga de agua, de grote verrassing van Úbeda

De waterspiegel wordt ontdekt tijdens een vastgoedinvestering. Na de ontdekking wordt het idee verworpen en wordt voor herstel gekozen. In 2010 eindigt de restaurantiefase en wordt de synagoge voor publiek geopend. Volgens studies is het mogelijk dat deze synagoge ouder is dan de veertiende eeuw. Het bezoek aan de waterspiegel vindt plaats via zes zalen.

Wat een ontdekking, wat een wonder. Het is een van de best bewaard gebleven monumenten van de stad. Tegenwoordig organiseren ze hier veel activiteiten. Ik kan je bijvoorbeeld het spectakel van de solsticio op 21 juni aanraden.

De synagoge werd bewoond door twee zussen, er was zelfs een zaak, een kapsalon. De zusters wisten al heel lang van het bestaan van de bronnen. Ze gebruikten het om water te leveren voor het schoonmaken van het huis, zonder de waarde te kennen van het gebouw waarin ze woonden.

ubeda 7     ubeda 8

De bijkeuken en keuken van de synagoge behoorde toe aan het huis van de rabbijn. De rabbijn stelde zijn bezittingen en afhankelijkheden ter beschikking van de synagoge. Een van de meest magische gebieden is de kamer van de Mikveh, gewijd aan de rituele baden van zuivering. De ladder heeft zeven treden en het water is diep genoeg om iemand volledig onder te dompelen. Een belangrijk detail is dat voor dit ritueel stromend water nodig is, geen stilstaand water.

Eigenlijk kun je een hele dag doorbrengen in Ubeda. Daarom is het aan te raden om voor een overnachting te kiezen en de volgende dag, de andere stad Baeza ( ook werelderfgoedstad), te bezoeken.

Meer informatie over de stad in het Engels, openingstijden, stadsgidsen e.d.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s